A PMP és a Pro Románia törvényhozói aláírták a bizalmatlansági indítványt

A Népi Mozgalom Párt (PMP) és a Pro Románia képviselői és szenátorai is aláírták a kormány megbuktatását célzó bizalmatlansági indítványt.

Eugen Tomac, a PMP elnöke elmondta, hogy valamennyi törvényhozójuk aláírta a bizalmatlansági indítványt, mert „úgy gondoljuk, hogy Romániának új kormányra, új miniszterelnökre van szüksége, még akkor is, ha az csak ideiglenes jelleggel, egy évig, azaz a jövő évben esedékes parlamenti választásokig lenne tisztségben".

A pártelnök ugyanakkor hozzátette, pártja csak azzal a feltétellel hajlandó részt venni egy esetleges kormánytöbbségben vagy támogatni azt, „ha a román államnak lesz bátorsága" létrehozni a Moldovai Köztársasággal való kapcsolattartásért felelős minisztériumot.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) által kezdeményezett bizalmatlansági indítványt a Victor Ponta vezette Pro Románia 28 képviselője is aláírta, ez a szám hozzáadódik a PNL, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a PMP és az RMDSZ kézjegyeihez. Így már közelednek az indítvány megszavazásához szükséges 233 vokshoz. Kérdés, hogy a nem magyar kisebbségek parlamenti frakciója (17 képviselő) hogyan szavaz majd, illetve, hogy a kormánykoalícióból kilépett Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) berkein belül hányan lesznek „sztrájktörők”, azaz olyanok, akik továbbra is támogatják a Szociáldemokrata Pártot (PSD).

A PNL a jövő hét elején nyújtja be a bizalmatlansági indítványt, a párthoz közeli források szerint szeptemben 30-ban szabták meg a határidőt

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?