Iktatta a támogató aláírásokat: rolleren érkezett a választási irodához Kelemen Hunor

Iktatta szombaton Kelemen Hunor a Központi Választási Irodában azt a 265 849 aláírást, amelyet a novemberi államfőválasztásokon való induláshoz gyűjtött.

A RMDSZ elnöke elektromos rolleren érkezett a választási irodához. Az ott várakozó újságírónak kijelentette, egy kevésbé szennyezett, sokkal környezetbarátabb országot szeretne teremteni a gyerekeinek, ezért politikusként az alternatív közlekedési forma népszerűsítését is fontosnak tartja.

„Kevesebbet kell használnunk az autókat, és nem szabad elvennünk senkinek sem a kedvét attól, hogy ilyen közlekedési eszközöket használjon. Természetesen szabályozásokra van szükség, de nem olyan döntéséket kell hozni, amelyekkel elbátortalanítjuk az embereket a környezetbarát közlekedéstől” – fogalmazott Kelemen Hunor.

 

Az RMDSZ minden eddiginél fiatalosabbnak, lendületesebb kampánystílust ígér. Erről az államfőjelölt elmondta, üzenetei „nem a magyaroknak szólnak”, hanem minden román állampolgárnak. „Ma már nemcsak egy normális Romániára van szükségünk. A politikusok nem az állampolgárok boldogságával kell foglalkozzanak, az más dolog, nem a politikus kell biztosítsa a boldogságot” – utalt Kelemen Hunor az államfő és Dan Barna kampánszlogenjeire. Kijelentette, „olyan politikusokra van szükség, akik egy jövőképet tudnak nyújtani az országnak".

Az RMDSZ államfőjelöltje szerint az oktatás az egyik legfontosabb, addig, amíg az oktatási rendszer nem változik meg – „nem reformra, hanem forradalomra van szükség” – addig nagyon nehéz továbblépni és azt gondolni, hogy megváltozik a társadalom mentalitása. „Első körben a költségvetés hat százalékát az oktatásra kell fordítani, de ezt az arányt emelni kell. Nem örömhír soha, hogy sikerült az iskolák 75 százalékát korszerű mosdókkal felszerelni. A baj az, hogy még mindig vannak olyan iskolák, ahol kinti illemhelyek vannak” – fogalmazott Kelemen Hunor. Szerinte Romániának azt kellene célul kitűznie, hogy a következő 10 évben Kelet-Európa tudásközpontjává válik, „ehhez olyan oktatási rendszerre, kutatásra, innovációra, kreativitásra van szükség, amelyet sikeres országok, például Finnország maguk mögött hagytak. ”

Az RMDSZ kampányszlogenjével kapcsolatosan azt mondta, „a respekt szót értik a magyarok és a románok, és ebből kell kiindulni, ha ugyanis van tisztelet az állam irányából a polgárok irányába, akkor lesz tisztelet az állampolgárok részéről is, ha van tisztelet, akkor van bizalom, és ha van bizalom, akkor lehet építkezni, társadalmat építeni”. Kelemen Hunor hangsúlyozta azt is, hogy „nagyon fontos, hogy milyen az államelnök víziója, milyen üzenetet fogalmaz meg, mert modell lehet a társadalom részére.” Szerinte nem csupán az államelnök alkotmányos jogköreire kell szorítkozni a kampány során, „víziót kell fölvázolni románokról és magyarokról, többségről, kisebbségről, az együttélésről, a jövőnkről”.

„Mi is egy jobb országot akarunk, nem egy rosszabbat, mi is azt akarjuk, hogy a gyerekeink egy jobb országban éljenek” – üzente a központi sajtón keresztül a magyar államfőjelölt

Klaus Johannis újrázni készülő államfő 2 millió 200 ezer, Viorica Dăncilă szociáldemokrata államfőjelölt valamivel több mint egymillió, Dan Barna, az USR-PLUS 2020 Választási Szövetség államfőjelöltje mintegy 400 ezer támogató aláírást adott le. Theodor Paleologu volt kulturális miniszter, a Népi Mozgalom Párt államfőjelöltje 360 ezer kézjegyet gyűjtött össze a Cotroceni-i székért folytatott küzdelemben való részvételhez.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?