Kelemen Hunor: tabuk nélküli román-magyar párbeszédre van szükség

Az RMDSZ elnöke szerint tabuk nélküli román-magyar párbeszédre van szükség ahhoz, hogy visszatérjen a többségi társadalomba a magyar közösség iránti bizalom és tisztelet. Kelemen Hunor Sepsiszentgyörgyön beszélt erről a hét végén tartott „Mi Centenáriumunk egy multikulturális Romániáért” című konferencián.

A rendezvényt a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT), a Romániai Ifjúsági Tanács (CTR) és az Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala (DRI) szervezte azzal a céllal, hogy a különböző megyékből érkező ifjúsági vezetők megismerkedjenek az erdélyi magyarok problémájával, illetve nyitottabbak legyenek a kisebbségi ügyekkel szemben.

A szövetségi elnök a román, magyar, horvát, német és roma ifjúsági vezetőknek tartott előadásában rámutatott: a kisebbségek nem akarják ellopni az országot, hanem egy jobb Romániát akarnak. Tudor Arghezit idézte, miszerint „Románia nem ország, hanem egy vállalkozás”. Azt szeretnék, hogy ebből a vállalkozásból közösen egy országot építsünk, még mielőtt mindenki el nem megy innen – mondta Kelemen Hunor.   

Előadása elején leszögezte: a multikulturalitás helyett inkább az interkulturalitás fogalmat szeretni használni, mert ez egy interakciót, párbeszédet feltételez, miközben a multikulturalitás mindössze egy állapot rögzítése. Az RMDSZ elnöke szerint az elmúlt harminc évben a magyarok és románok közti bizalom nem erősödött. Felidézte, hogy a forradalom utáni kezdeti bizalom már 1990 elején, a marosvásárhelyi fekete márciuskor szertefoszlott, és azok a sebek máig nem gyógyultak be, sőt idén júniusban az Úzvölgyében történt konfliktus ezt elmélyítette. Kelemen szerint a marosvásárhelyi fekete márciusra van magyarázat, tudni lehet, hogy kik provokálták, kik nyertek belőle, ám az idei úzvölgyi történésekre már nehezebb választ találni.

„Sok esetben mi is tévedtünk, nem magyaráztuk elég jól el a dolgainkat, ám a román többségnek van eszköze és ereje, hogy változtasson, a felelősség nem egyformán oszlik el”- jelentette ki a politikus, aki úgy véli, a jövőt együtt kell tudni építeni, ehhez azonban tabuk nélkül, őszintén ki kell beszélni az 1918-ban és utána történteket. Megállapította, hogy a románok rosszul értelmezik, amikor azt hiszik, hogy a magyar közösség iskolára, szimbólum- és nyelvhasználatra vonatkozó kéréseivel valamit el akarna venni tőlük, miközben a magyar közösség úgy érzi, a többség az asszimilációra törekszik.

Kelemen Hunor szerint a jól működő országokat nagy fokú bizalom jellemzi az állampolgárok és állam részéről. Kifejtette: a magyar közösség is az ország építésére tudná kamatoztatni az energiáit, ha az állam bízna benne, és nem kellene identitása, nyelve és kultúrája megőrzésére fordítania az energiáit. Gond szerinte az, hogy a román és magyar közösség másként látja ezeket a problémákat. Egy országosan reprezentatív felmérés szerint a románok többsége meg van győződve, hogy igaz, amit egyes politikusok és a központi média mondanak, miszerint Romániában a kisebbségek minden problémáját példaértékűen megoldották, miközben ezt a magyarok másként látják. „Egy kisebbség gondjai akkor vannak megoldva, ha ezt az érintettek is úgy érzik” – mondta a szövetségi elnök.

„Nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni”

Kelemen Hunor reagált az USR elnöke, Dan Barna nemrégiben tett kijelentésére, miszerint túl kellene lépni az etnikai dolgokon. Az RMDSZ elnöke szerint téves megközelítés az, hogy Dan Barna nem megoldani akarja, hanem túllépni az etnikai kérdést. Véleménye szerint ez olyan, mint amikor egy férj megveri feleségét, majd a problémát nem megoldani akarja, hanem arra kéri az asszonyt, hogy lépjenek túl rajta.

Az ország több megyéjéből érkezett ifjúsági vezetők több témában is intézhettek kérdéseket Kelemen Hunorhoz. Egy román fiatal arra volt kíváncsi, hogy Orbán Viktor által Magyarországon bevezetett demográfiai és családvédelmi programokat, az RMDSZ közvetítésével nem lehetne-e Romániában is bevezetni. Válaszul Kelemen Hunor rámutatott, egy lényeges különbség akadályozza ezeknek a programoknak a romániai életbe ültetését? szükség van erőteljes finanszírozásra. Míg Magyarországon már elfogadták a jövő évi állami költségvetést, addig Romániában erre valamikor jövő évben fog sor kerülni.

A szövetségi elnöke hozzátette: „Nem bírálni kell Orbán Viktort, hanem lemásolni. Például a románok is megtehetnék azt a határokon túl élő román közösségekért, amit a magyar kormány tesz a határokon túl élő magyarokért” – mondta Kelemen Hunor. Rámutatott: a magyar közösség javát szolgálja, amikor a magyar kormány kiáll mellette, ugyanakkor a Romániába érkező támogatások itt maradnak, ez nemcsak a magyaroknak jó, hanem mindenkinek. „Minderre azért van szükség, mert Bukarestből nem érkezik elegendő pénz”- mondta a szövetségi elnök.

Kapcsolódók

Kimaradt?