Az RMDSZ „hangja”: a politikusi bikkfanyelvet tenné közérthetővé Hegedüs Csilla szóvivő

Azt tekinti kihívásnak, hogy a politika sok esetben bikkfanyelvű üzeneteit közérthetően tolmácsolja, amit elmond a sajtónak, az világos és támogatható legyen. Nem csak a gyors reagálást tekinti feladatának, szeretné el is magyarázni, hogy mit miért tesz az érdekvédelmi szövetség. Hegedüs Csillát, az RMDSZ szóvivőjét kérdeztük.

Máris azzal kezdeném, hogy mi a válasza az RMDSZ szóvivőjeként a következő kérdésre: mekkora a Kelemen Hunor államfőjelöltre leadott legkisebb szavazatszám, amit nem érezne kudarcnak a szervezet?

Számunkra a magyar jelölt indítása nem is annyira a számokról szól, mintsem a becsületről. 1996 óta mindig volt a magyaroknak államelnökjelöltje, hiszen tudjuk, hogy más minket nem fog képviselni a kampányban, azonban a magyar emberek elvárása, hogy ők is képviselve legyenek, hogy legyen, aki hangot adjon az ő problémáiknak és elvárásaiknak is.

Azonban azt is tudjuk, hogy az elnökválasztáson a haszonelvűség érvényesül: az emberek azt szeretnék, hogy ne vesszen kárba a szavazatuk, ezért egy számukra tán kevésbé szimpatikus, de a győzelemre esélyesebb jelöltre ütik a pecsétet. Ilyen értelemben a százalékaránynál számunkra sokkal fontosabbak azok az ügyek, amelyeket ebben a kampányban be tudunk hozni a közbeszédbe. Ilyenkor a román többség és a magyar választók is jobban odafigyelnek ránk, a sajtóban felerősödve jelennek meg a magyar közösség ügyei, a román-magyar viszony kérdése. Tehát ez kiváló lehetőség számunkra megmutatni, hogy nem burokban élünk, nem csak a magunk ügyeivel foglalkozunk, hanem van egy víziónk arról, hogy az országnak merre kellene haladnia.

Az előbbi kérdést azért tettem fel, mert kíváncsi voltam, mit válaszol, ha olyasmiről faggatom, amiről vélhetően nem alakult ki egységes álláspont a szervezetben. Hogyan kell szóvivőként eljárnia, ha olyan kérdést kap, amelyről az RMDSZ-ben megoszlanak a vélemények? Konzultál válasz előtt az RMDSZ elnökével?

Nekem az RMDSZ álláspontját kell szóvivőként képviselnem. Ilyen értelemben igyekszem felkészülni az összes lehetséges kérdésre. Remélem, olyan helyzet nem fog előfordulni, hogy ne tudjam az RMDSZ álláspontját ismertetni, de ha igen, akkor természetesen válaszadás előtt konzultálok a szövetségi elnökkel vagy az ügyvezető elnökkel.

Tegyük fel, hogy a PNL elnöke, Ludovic Orban hirtelen bejelenti: felkérik az RMDSZ-t, hogy lépjen be a kormányba. Egy ilyen hipotetikus esetben az újságíró azonnal keresheti az RMDSZ szóvivőjét egy gyorsreakcióért?

Igen, az újságírók nyugodtan hívhatnak. Az RMDSZ kormányra hívásának esetleges bejelentése nem lenne váratlan, mert tárgyalások előznék meg, így már fogjuk tudni, mi az álláspontunk. Ilyen esetben tehát várhatóan lenne gyorsreakcióm. Ha mégsem lenne a kérdésről egységes álláspont az RMDSZ-ben, akkor azt fogom mondani az újságírónak: „néhány perc türelmet kérek, hamarosan visszahívom”.

Voltaképpen hogyan néz ki a munkaköri leírása az RMDSZ szóvivőjének?

Egy mondatban: az RMDSZ szóvivőjének az a dolga, hogy a szövetség álláspontját eljuttassa a közösséghez a sajtó segítségével. De ezt ne csak egy közlemény formájában tegye. Engem felhívhatnak az újságírók, feltehetnek kérdéseket, magyarul, románul és angolul is, ilyen értelemben az RMDSZ hangja vagyok.

A szóvivői szerep állandó készenlétet jelent. Reggeltől estig, és hétvégén is fogadja az újságírók hívásait?

Amikor krízishelyzet van, akkor állandóan elérhető vagyok. Változtatni fogunk az RMDSZ kommunikációján. Lesznek olyan felületek, amelyen állandóan fel lehet tenni kérdéseket, és ezeken a felületeken nyilván én is elérhető leszek.

Az RMDSZ-nek van már egy kommunikációs csapata is, amelyik többek között a közleményeket fogalmazza meg, a facebookos kommunikációért is felel. Hogyan működik velük együtt?

Kiváló az együttműködésem az RMDSZ kommunikációs csapatával. Vannak köztük olyan munkatársak, akikkel nagyon rég dolgozom együtt. Csapatmunka van. A szóvivői munka új elem az RMDSZ kommunikációjában, voltaképpen most találjuk ki, hogyan működjön ez a folyamat. Közösen igyekszünk álláspontokat megfogalmazni, ők készítik a háttéranyagokat, ami egy nagyon komoly munka. Lévén, hogy kölcsönös a bizalom, az együttműködéssel nincs probléma.

Péntek óta szóvivője az RMDSZ-nek. Kereste-e már meg újságíró kérdésekkel?

Igen, már a Szövetségi Képviselők Tanácsának pénteki ülésén nyilatkoztam szóvivői minőségemben. Be is dobtak a mélyvízbe: az ülés után megkeresett egy újságíró, hogy nyilatkozzak az RMDSZ államfőjelöltje által elérhető szavazatszámról. De utána keresett meg rádió és televízió is. Mivel még szabjuk a ruhát, és nekem is bele kell tanulnom ebbe a szerepbe, azt hiszem, hogy a sajtó egy kis türelmi időt hagy nekem. Biztos vannak született szóvivők, de nekem bele kell tanulni.

Készült-e valamilyen formában erre a szerepre? Belenézett a szóvivői feladatok „szakirodalmába?”

Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy amióta az RMDSZ-nek dolgozom, számos kommunikációs képzésen vettem részt, jelöltként is, de magánszorgalomból is, mert nagyon érdekel ez a téma. Négy generáció óta a családomban mindig voltak újságírók, és ez is segítség. De amióta először felkértek, hogy vállaljam el a feladatot, a magyar kormányinfóktól a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatókig mindent megnéztem, ami csak elérhető. És nyilván rengeteg anyagot olvastam is a szóvivői munkáról. Mindezek mellett kimondottan a szóvivői szerepről szóló képzéseken is részt fogok venni. Szeretném ezt a munkát rendesen végezni, jó kapcsolatot akarok kialakítani a sajtóval és az újságírók révén a közösséggel.

Azt látom, hogy a román pártok többségének van ugyan névleg szóvivője, de alig akad munkájuk, a sajtó inkább a vezető politikusaikat üldözi. Ilyen kontextusban miért volt fontos az RMDSZ-nek az intézmény létrehozása?

Az RMDSZ-nek vannak kiválóan kommunikáló politikusai, akiket a sajtó rendszeresen megkeres. Elsősorban nyilván a szövetségi elnököt. És ez jól van így. De vannak esetek, amikor ezeket a politikusokat nem lehet elérni, és azonnali reakcióra van szükség. Emellett a kommunikációs palettát szélesíteni akartuk. Vannak a közpolitikai kérdések, amelyekről a szakpolitikusaink beszélnek, de vannak az általános, közösségünket érintő témák, amelyek megjelenítésére, megértetésére szükség van egy szóvivőre.

Kellett-e sokat mérlegelnie, hogy elvállalja-e?

Mivel maximalista vagyok, elég hosszasan vacilláltam azon, hogy ezt a munkát el tudom-e végezni. A környezetemben mindenki azt mondta, hogy ezt el kell vállalni, mert egy gyönyörű munka. Végül a szövetségi elnökkel és az ügyvezető elnökkel közösen úgy döntöttünk, hogy belevágunk. 

Az RMDSZ egyik legismertebb arca, jelenleg ügyvezető alelnök, de volt már korábban miniszter is. Mit tart a legnagyobb kihívásnak a szóvivői tisztségben?

Önmagában kihívás a szóvivői feladatok ellátása, mert ilyen szerepkör még nem volt az RMDSZ-ben. Az elmúlt években rengeteget jártam politikusként az emberek között, és a beszélgetések során visszatérő kérdés volt: „miért nem tudunk többet az RMDSZ-ről?”, „miért nem magyarázta el nekünk valaki az RMDSZ-nek ezt vagy azt a döntését?” Tulajdonképpen számomra az az igazi kihívás, hogy a politika sok esetben bikkfanyelvű üzeneteit közérthetően tolmácsoljam, amit mondok, az érthető és támogatható legyen. Szóvivőként nem csak az a dolgom, hogy gyorsan reagáljak, el is kell tudnom magyarázni az embereknek, hogy mit miért tesz az RMDSZ.

Arról egyébként, hogy a szervezetnek legyen egy szóvivője, már két-három éve beszélgetünk az RMDSZ-ben. De most egy kimondottan húzós időszak előtt állunk: következik az elnökválasztás, jövőre meg az önkormányzati és a parlamenti választások. A következő másfél évünk számottevően a  kampányról fog szólni, és ez a szóvivőnek is nagy kihívást jelent. De kihívást jelent az is, hogy mára már a román politikában olyan dolgokat lehet kimondani, amiket korábban azért nem szoktak. Példaként említeném Ion Aurel Popnak azt a kijelentését, hogy Kelemen Hunortól meg kellene vonni a román állampolgárságot. Tehát megváltozott a hangnem, megnőtt a feszültség a román és a magyar közösség között. Én pedig megrögzött transzilvanista vagyok. Hiszek a román-magyar párbeszédben, hiszek abban, hogy a 100 év feszültség után jöhet a közös építkezés időszaka. Az RMDSZ szóvivőjének pedig a plusz feladata, hogy ebben a témában megnyilvánuljon.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?