Gyakornoki programot hirdet Hargita Megye Tanácsa, fizetést is ígérnek

Szeptember 27-ig várják azoknak a fiataloknak a jelentkezését, akik szeretnének részt venni a megyei tanács öt hónapos gyakornoki programjában. A friss diplomások, illetve munkahelyi tapasztalat nélküli szakemberek számára meghirdetett program nyomán nőhetnek a résztvevők elhelyezkedési esélyei a munkaerőpiacon, hangzott el a kezdeményezők hétfői sajtótájékoztatóján. 

Nem kávét főznek a gyakornokok

Hétfőn hirdette meg Hargita Megye Tanácsa az Internship elnevezésű gyakornoki program elindítását, melynek részleteit a 2018/176. számú jogszabály alapján dolgoztak ki. A fiatalok itthon tartását, hazai munkavállalását, illetve szülőföldre való visszatérését ösztönzi a most meghirdetett projekt – ismertette a részleteket Borboly Csaba megyei tanácselnök a hétfői sajtóeseményen. 

A fizetéses gyakornoki programot komoly fejlődési lehetőségnek nevezte az elnök. Véleménye szerint a megyei tanácsnál eltöltött öt hónap után könnyebb lehet jól fizető, megfelelő munkahelyet találni. „Nem kávét főznek, vagy fénymásolnak, hanem szakmailag megfelelő tevékenységet kell végezniük a résztvevőknek, akik védett körülmények között, de valós felelősséggel dolgozhatnak a rájuk bízott feladatokon” – szögezte le Borboly Csaba. 

Az elnök szerint a most meghirdetett tíz gyakornoki hely a jövőben növekedhet és a későbbiekben egyfajta ifjúsági inkubátorházként üzemelhet a program. A gyakornokok alkalmazására a megyei tanács a saját költségvetéséből különített el keretet és az első öt hónap után szeretnék azt folyamatosan működtetni, ezáltal minél több fiatalt értékes szakmai tapasztalathoz juttatni – összegzett Borboly Csaba.

Októberben kezdhetnek

Szőcs-Mátyás István, a gyakornoki program felelőse elmondta, hogy a résztvevők számára a megyei tanácsnál eltöltött öt hónap szakmai régiségnek is számít. A programigazgató szerint mérnökök, közgazdászok, jogászok jelentkezésére számítanak főképp. A jelentkezések függvényében fogják elosztani a résztvevőket a különböző igazgatóságok között. 

Ismertette: szeptember 27-ig várják a jelentkezéseket, október 3-án és 9-én pedig a vizsgák során adhatnak számot a felkészültségükről azok, akik szeretnének részt venni a gyakornoki programban. A programigazgató szerint október 11-ig szeretnék kiválasztani az első tíz gyakornokot és reményeik szerint az öt hónap lejárta után újra meghirdethetőek lesznek a helyek. A gyakornokok heti 30 órában lesznek foglalkoztatva és ezért bruttó 2 043 lejes javadalmazásban részesülnek majd – közölte Szőcs-Mátyás István. 

Újságírói kérdésre az igazgató elmondta, a gyakornoki lehetőség egyszeri alkalomra szól, hiszen aki már öt hónapot eltölt a programban, nem nevezhető teljesen tapasztalatlan pályakezdőnek. Az eseményen jelen volt Jánó Júlia, aki joghallgatóként kedvező tapasztalatairól számolt be a megyei tanácsnál eltöltött időszak kapcsán.

A gyakornokok alkalmazása tehát nem új keletű a Hargita megyei tanácsnál, a korábbi években többnyire jó tapasztalatokat szereztek ezen a téren a megyeháza munkatársai, akiknek a fiatalok foglalkoztatása kapcsán főleg a munkaszervezés jelent plusz feladatot majd.

Kapcsolódók

Kimaradt?