Pert nyert Maurice, a „túl korán kukorékoló” kakas

A rochefort-i fellebbviteli bíróság csütörtökön kimondta: a francia atlanti partok közelében fekvő Oléron szigetén élő Maurice kakas zavartalanul hódolhat természetadta szenvedélyének, és torkaszakadtából adhatja hírül az új nap eljövetelét.

Franciaország első kakaspere óriási médiaérdeklődés mellett zajlott az elmúlt hónapokban. A felfokozott figyelem oka elsősorban természetesen az, hogy a gall kakas az ország jelképe, másodsorban pedig az, hogy sokan a városról vidékre költözők támadását látták a hagyományos életmód ellen az ügyben.

Történt ugyanis, hogy az Atlanti-óceánban fekvő – a kontinentális Franciaországtól alig pár kilométerre levő – Oléron szigeten egy szomszéd azért fogta perbe Corinne Fesseau-t, Maurice kakas gazdáját, mert a tarajos túl korai és túl hangos kukorékolásával zavarta pihenését. 

A per már hónapok óta húzódott, végül csütörtökön a rochefort-i fellebbviteli bíróság kimondta: a kakas ezentúl is zavartalanul énekelhet, sőt a pert indító két szomszédnak 1000 eurós kártérítést kell fizetnie Corinne asszonynak.

Története igazi esemény lett a francia közösségi médiában, megindult a „Je suis Maurice” (Maurice vagyok) mozgalom, sőt, egy Gironde megyei polgármester odáig ment, hogy bejelentette: indítványozza, hogy a falusi zajokat, így a kakaskukorékolást vegyék fel a francia nemzeti örökségek közé. Két petíciót is indítottak ennek érdekében, amelyeket több mint 150 ezren írtak alá. Az ülésteremben még szolidaritási akció is zajlott, egy gazdaasszony egy tyúkkal és egy kakassal jelent meg.

Maurice népszerűségét jelzi, hogy még a New York Times is tudósított a tárgyalásról, és az ügyben a városi és falusi civilizáció összecsapását látta. Bizonyos fokig helyes volt az amerikai újságíró meglátása, mivel a felperesek ügyvédje éppen azzal érvelt, hogy Saint-Pierre d’Orélon télen mindössze 7000 lelket számlál, nyáron viszont legalább 35 ezren laknak itt hétvégi házaikban, túlnyomó többségükben városi emberek, akik nem ilyen zajkörnyezethez vannak szokva.

Az alperes jogi képviselője viszont azzal vágott vissza, hogy attól, hogy a nyaralók városból jöttek, a település még nem lesz város. Aztán felajánlotta, hogy áthelyezik a baromfiudvart, és helyére Corinne halász férjének, Jacky-nak halas vödreit teszik. Végül kiderült, hogy a negyven szomszéd közül csak ketten vannak, akik ragaszkodnának Maurice elhallgattatásához, így a világ jelenlegi leghíresebb kakasa holnap is harsányan köszöntheti a felkelő napot.

Kapcsolódók

Kimaradt?