FRISSÍTVE - Közzétették a helyek elosztását: ezekben a magyar középiskolákban volt a legnagyobb a verseny

FRISSÍTVE: Péntek reggeltől böngészhetők a tanügyminisztérium honlapján a kilencedik osztályba jelentkezők számítógépes elosztásának eredményei. Mutatjuk a fontosabb erdélyi magyar középiskolák utolsó bejutási átlagát.

A felvételi jegy 80 százalékát a képességvizsgán szerzett jegyek átlaga, a fennmaradó 20 százalékot pedig a gimnáziumi átlag adja. A képességvizsgán elért végleges eredményekről itt írtunk.

A felvételi jegyek szerinti országos rangsort a craiovai Fratii Buzesti iskola természettudományi szaka vezeti, ahol 9,91 volt az utolsó bejutási média. Szintén nagy volt a verseny a bukaresti Sfântul Sava Főgimnáziumban, itt matematika-informatika szakon 9,89, természettudományi szakon pedig 9,85 volt az utolsó bejutási átlag.

A minisztérium által közölt 50-es listán nem szerepel magyar tannyelvű iskola, a fővárosi tanintézmények mellett többek között Konstanca, Galați, Brăila és Kolozs megyeieket találunk.

Erdélyben is a reál szakok teljesítettek

A magyar tannyelvű iskolák közül Kolozs megyében a Báthory István Elméleti Líceum matematika-informatika szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,68), Maros megyében a Bolyai Farkas Elméleti Líceum természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,65), Hargita megyében a székelyudvarhelyi Tamási Áron Gimnázium természettudományi szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,43), Kovászna megyében pedig a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium matematika-informatika szakára (az utolsó bejutási átlag: 8,32) volt a legnehezebb bejutni.

Érdekesség, hogy a marosvásárhelyi Bolyai Farkas líceum említett szaka megyei szinten 7., a kolozsvári Báthory István említett szaka pedig megyei szinten a 20. helyen áll a bejutási átlagok szerint.

Továbbá Szatmár megyében a nagykárolyi líceum matematika-informatika szakán volt a legnagyobb az utolsó bejutási átlag a magyar tannyelvű iskolák közül (7,68), Bihar megyében a nagyszalontai Arany János Elméleti Líceum szintén matematika-informatika szakán (6,87). Arad megyében a Csiky Gergely Főgimnázium matematika-informatika szakára volt a legnehezebb bejutni (7,33), Temes megyében pedig a Bartók Béla Elméleti Líceum matematika-informatika szakára (6,57).

188 tanuló színtízessel jutott be a líceumba

Az oktatási minisztérium tájékoztatása szerint az első elosztáson 124 308 nyolcadik osztályt végzett tanulót soroltak be valamely líceumi osztályba a jelentkezési űrlapon bejelölt opcióik alapján. 67 803-an elméleti líceumba, 40 909-en szaklíceumba, 11 984-en művészeti, pedagógiai és teológiai líceumba, 600-an katonai iskolákba kerültek. 2 068 helyet a romáknak tartottak fenn, 944-en pedig speciális oktatásban tanulnak. A szaktárca adataiból az is kiderül: 188 tanuló színtízessel jutott be a líceumba.

A minisztérium szerint ugyanakkor 4 853 tanulót nem tudtak besorolni, mert nem jelöltek meg elégséges számú opciót. Őket a július 31-e és augusztus 1-je közötti második számítógépes besorolásnál osztják el, azokkal a tanulókkal együtt, akik nem vettek részt az első vizsgaszesszióban, vagy lezáratlanok maradtak az oktatási év végén.

A jóváhagyott menetrend szerint a tanulóknak július 15-e és július 18-a között kell beiratkozniuk azokba az oktatási intézményekbe, ahová bejutottak. Július 19-én, 22-én és 23-án a megyei felvételi bizottságok minden rendkívüli esetet megoldanak, illetve rendezik azoknak a tanulóknak a sorsát, akiket elosztott a számítógép, de nem iratkoztak be időben, valamint azokét is, akik részt vettek a vizsgán, de valamilyen okból kimaradtak a számítógépes elosztásból.

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?