Megbukott a kormány elleni bizalmatlansági indítvány (percről percre)

Nem kapott kellő támogatást a Nemzeti Liberális Párt (PNL) bizalmatlansági indítványa a parlament két házának 14 órakor kezdődött együttes ülésén. A Szociáldemokrata Párt (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta koalíció megbuktatásához 233 szavazatra lett volna szükség a megszerezhető 465-ből. Végül 359-en vettek részt a vitán, de a kormánypártiak többsége nem szavazott. Összesen 210 leadott szavazatot számoltak, ebből az indítvány mellett 200-an, ellene 7-en szavaztak, míg hárman tartózkodtak.

A PNL indítványát támogatta a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), a Népi Mozgalom Pártja (PMP), a Pro Románia egyes tagjai és az RMDSZ is, emellett számíthattak a nem magyar kisebbségek alkotta frakció néhány képviselőjére. 

18:36

Elbukott a bizalmatlansági indítvány

A szükséges 233 helyett csak 200 szavazatot kapott a bizalmatlansági indítvány, heten szavaztak ellene, és hárman tartózkodtak, így a Dăncilă-kormány hivatalban marad.

18:17

Viorel Șerban: „Szégyelljék magukat a magyarok!”

A parlamenti vita végén, a szavazás megkezdése előtt Nicolae Șerban PSD-s szenátor az úzvölgyi eseményekhez fűzte hozzá véleményét. Indulatos beszédében védelmébe vette a törvénytelenül felállított román emlékművek álcázott felavatására érkezett román „megemlékezőket”, tagadva, hogy bármilyen amazok erőszakhoz, rongáláshoz folyamodtak volna. Șerban elismerte, hogy az első világháborúban a magyar hatóságok hozták létre a temetőt az elesett honvédeknek, de mint mondta, „az 1920-as években nemzetközi temetővé alakították, mert több nemzet katonáját helyezték ott örök nyugalomra, köztük sok ismeretlen katonát”. A képviselő ezért elítélte a csíkszentmártoni önkormányzat azon lépését, hogy lezárta a temető (emlékeztetőül: a szentmártoniak azért lakatolták le a bejáratot, hogy megakadályozzák a dormánfalvi önkormányzat további törvénytelenségeit, de a Hargita megyei prefektus felfüggesztette ezt a helyi tanácsi határozatot). „Képek és filmfelvételek bizonyítják, hogy a románok gyertyával és virággal mentek oda, és koszorút helyeztek el minden sírra, függetlenül attól, hogy azon román nemzeti szalag vagy magyar kokárda volt. Az én nemzetem volt a békés, míg a magyarok etnikai lakatot tettek a temetőre, ezért szégyelljék magukat” – kelt ki magából.

17:57

A kormánypártiak nem szavaznak

A kormánypárti képviselők – bár sokan jelen vannak – nem élnek a szavazati jogukkal.

17:53

Băsescu és Tomacnak sietős

A szenátorok és képviselők ábécésorrendben szavaznak, de Traian Băsescu és Eugen Tomac (mindkettő PMP) kérte, hogy hamarabb voksolhassanak, mert repülőjük van Brüsszelbe. Mindketten európai parlamenti képviselői mandátumot nyertek május 26-án, ezért siettek. (Hotnews)

17:51

Dăncilă: a nyugdíjakat a beütemezettnél hamarabb növelték

A nyugdíjakat a beütemezettnél hamarabb növelték – jelentette ki a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján Viorica Dăncilă kormányfő. „Hazugság, hogy a kormány nem tartotta be a 2019 január elsejére kitűzött határidőt a nyugdíjak emelését illetően. Önök voltak azok, akik csökkentették a román állampolgárok jövedelmét. Mi megemeltük a nyugdíjakat 2017 januárjában. Ugyanabban az évben, júliusban növeltük ezeket másodszor, hamarabb a beütemezettnél, azaz 2018 január elsejénél. Ugyanígy tavaly július elsején ismét növeltük, bár a beütemezés szerint ezt csak 2019. január elsején kellett volna. Az idén szeptemberben esedékes növelés pedig ismét hamarab történik, mint 2020 januárja” – mondta a kormányfő. Hozzátette, szeptember elsején a nyugdíjpont értéke 15 százalékkkal 1265 lejre fog nőni, ami 220 lejjel jelent többet, mint amekkora az ellenzék által emlegetett beütemezés szerint lett volna. (Agerpres)

17:46

Dăncilă: szeretném látni, hány javaslat érkezik az új szavazókörzetek létesítésére

Viorica Dăncilă kormányfő arra kérte az ellenzék törvényhozóit a bizalmatlansági indítvány parlamenti vitáján, hogy vállaljanak szerepet a külföldön élő román állampolgárok szavazásának megszervezésében és lebonyolításában, javasolják új szavazókörzetek létrehozását, mert a kormány támogatni fogja azokat anyagilag. (Agerpres)

17:44

Véget ért a vita, kezdődik a szavazás

A bizalmatlansági indítvány parlamenti vitája véget ért, kezdődik a titkos szavazás.

17:34

Pașcan ismét a magyarokba kötött bele

Marius Pașcan, a magyarellenességéről hírhedt PMP-elnök útszéli stílusban, személyeskedve kritizálta a kormánytagokat (az ülésvezetőnek többször is rendre kellett intenie), végül azzal zárta, hogy azért is megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, mert a „PSD-kormány eltűrte Magyarországnak és a bukaresti magyar nagykövetségnek, hogy román hősi halottak sírjait gyalázzák meg az úzvölgyi temetőben, amihez cinkosságot vállalt az RMDSZ-szel is”.

17:32

Ponta: fel kell készülni a kormányzásra

Victor Ponta volt PSD-s miniszterelnök, a Pro Románia párt elnöke felszólalásában elmondta, hogy megszavazzák a bizalmatlansági indítványt, de arra figyelmeztette az ellenzéket, hogy nem elég kormányt dönteni, fel is kell készülni a kormányzásra, „hogy ne kövessük el ugyanazokat a hibákat”.

17:24

Tăriceanu: épp hogy az ellenzék fenyegetőzik

A kisebbik kormánypárt, az ALDE elnöke felszólalásában elmondta: tiszteletben tartja az ellenzék jogát a bizalmatlansági indítvány benyújtásához, de „szemtelenségnek tartja, hogy van képük” agresszióval vádolni a kormánykoalíciót, miközben az ellenzék „fenyegetőzik börtönnel, elszámoltatással, vagyonelkobzással”. Călin Popescu-Tăriceanu beszéde többször hangos elégedetlenséget váltott ki az ellenzék soraiban, míg a kormánypárt tapssal értékelte az elhangzottakat. A szenátus elnöke azt is az ellenzék „fejéhez vágta”, hogy a hagyományos családmodell felszámolásán fáradozik, hogy „kommunákban éljünk”.

17:01

Korodi: június 6-án csődöt mondott a demokrácia

A bizalmatlansági indítvány vitájában Korodi Attila, az RMDSZ képviselőházi frakcióvezetője az úzvölgyi katonatemetőben június 6-án, a hősök napján történtekről elmondta: hajszálon múlott, hogy nem történt egy az 1990-es marosvásárhelyi fekete márciushoz hasonló román–magyar konfliktus. „Ezen a napon megbukott a demokrácia” – mondta. Korodi Attila hangsúlyozta, hogy az RMDSZ által időben jelzett, a dormánfalvi önkormányzat által elkövetett törvénytelenségekre csak az építkezési felügyelőség reagált kellő határozottsággal, a többi állami intézmény szemet hunyt a szabálytalanságok felett.

„A június 6-án történtekért a belügyminisztérium, a csendőrség, valamint Hargita és Bákó megye prefektusa a felelős, mert hagyták elszabadulni az indulatokat, hogy túlerőben lévő feltüzelt, esetenként leitatott román vandálok a törvénytelenségek ellen békésen, imádkozva tüntető magyarok ellen támadhattak, és megrongálhatták a magyar hősi halottak sírjait” – fogalmazott Korodi Attila.
Az RMDSZ-es honatya szerint egy valódi demokráciában a többség védelmezi a kisebbségeket, nem pedig a kisebbségeknek kell megvédeniük magukat a többségiekkel szemben.

16:54

Barna: évente Nagyszeben lakosságszámával csökken a népesség

A szintén ellenzéki Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke, Dan Barna szerint a rossz gazdasági helyzet szerint évente egy Nagyszeben méretű város lakosságával megegyező számú polgárral csökken az ország lakossága. „Nem azért nincs munkanélküliség, mert oly sok volt a beruházás, hogy felvette az álláskeresőket, hanem mert az aktív lakosság külföldön keresi a megélhetést, és tavaly volt a legalacsonyabb a természetes szaporulat az utóbbi 50 évben. Románia külföldre költözik!” – zárta szavait. Dan Barna szerint az állam mindezek után meg is alázta a külföldön élő román állampolgárokat, akiknek az EP-választásokon órákat kellett sorban állniuk, hogy élhessenek szavazati jogukkal.

16:48

Turcan: önök Liviu Dragnea inkompetens és korrupt kormánya

A bizalmatlansági indítványt benyújtó PNL képviselőházi frakcióvezetője, Raluca Turcan beszédében „Liviu Dragnea inkompetens és korrupt kormányának” nevezte a PSD–ALDE koalíciót, és szerinte a kormányból „még legalább két miniszternek Dragnea mellett lenne a helye a börtönben”. A nemzeti liberális politikus szerint a szociálliberális kormány megfélemlítéssel, tömegoszlatással irányít.

16:41

Iordache: Johannis a hibás a külföldi szavazás fejetlenségéért

A képviselőház kormánypárti (PSD-s) alelnöke, Florin Iordache szerint képmutatás az ellenzék részéről, hogy a kormányt tegye felelőssé a május 26-i európai parlamenti választáson a külföldi szavazókörzetekben kialakult fejetlenségért. Szerinte Klaus Johannis államfő a hibás a kialakult sorokért és hosszú várakozási időért (sok külföldön élő nem, vagy csak nehezen élhetett a szavazati jogával), mert rászervezte (a Velencei Bizottság ajánlása ellenére is) az EP-választásokra a büntetőjoggal kapcsolatos népszavazást, emiatt többletmunkát adott a választási biztosoknak.

16:29

Tăricenau: a bizalmatlansági indítvány szerencsésen elbukik

Nincs esély arra, hogy a bizalmatlansági indítvány átmenjen a parlamentben – jelentette ki Călin Popescu-Tăriceanu kedden, a bizalmatlansági indítvány vitája előtt. A szenátus elnöke szerint az általa vezetett ALDE képviselői nem hagyták el a pártot, jóllehet Ludovic Orban, a (PNL) elnöke miniszteri posztokat ajánlott fel nekik. „Koalíciós társaimmal együtt biztosítok mindenkit, hogy ez az indítvány nem megy át. Ez az ellenzék demokratikus gyakorlata, támogatom ezen jogukat. Szerintem várakozásaik meghaladják a jelenlegi politikai valóságot, a bizalmatlansági indítvány szerencsésen el fog bukni” – mondta. (Agerpres)

16:11

Dăncilă: „Tisztelem a magyarokat és az összes nemzeti kisebbséget”

Az úzvölgyi incidensek kapcsán Viorica Dăncilă miniszterelnök beszédében emlékeztetett arra, hogy meghívták a magyar kormány képviselőit egy június 24. és 28. közötti tárgyalásra, és bízik benne, hogy közösen találnak megoldást a helyzet rendezésére, és arra, hogy ilyesmi a jövőben ne forduljon elő. „Tisztelem a magyarokat, és tisztelni is fogom, függetlenül attól, hogy ma miként szavaz az RMDSZ. Tisztelem valamennyi nemzeti kisebbség tagjait, mert nemcsak a románok, hanem az összes román állampolgár miniszterelnökének tartom magam” – mondta Dăncilă.

16:07

A miniszterelnök védi a mundér becsületét

Viorica Dăncilă miniszterelnök tartotta meg a PSD–ALDE koalíció „védőbeszédét”, a nehéz gazdasági helyzetért általában véve az ellenzéket és Klaus Johannis államfőt vádolva, aki szerinte minden eszközzel akadályozni próbálja a kormány munkáját. A miniszterelnök szerint Romániában a PSD–ALDE kormányzás alatt javult az életszínvonal, megemelték a nyugdíjakat és a közalkalmazottak bérét, az európai uniós 30 százalékos átlaghoz közelít a fejlesztésekre lehívott EU-s támogatások aránya.

16:01

Tánczos Barna: ha át is megy az indítvány, nem lépünk kormányra

Ha át is megy az ellenzék által benyújtott bizalmatlansági indítvány a parlamenti szavazáson, akkor sem lép kormányra az RMDSZ, legfeljebb parlamenti támogatást nyújt a leendő kabinetnek – jelentette ki Tánczos Barna Hargita megyei szenátor. A magyar érdekvédelmi szövetség politikusa megerősítette, hogy a keddi szavazáson mind a szenátusi, mind a képviselőházi RMDSZ-frakció megszavazza a PSD–ALDE elleni indítványt, de leszögezte, hogy az RMDSZ nem szándékozik kormányra lépni a PNL-vel. „Ha valóban kormányváltó szándékkal nyújtja be a javaslatot a PNL, akkor egy kormányprogramot is be kéne mutatni” – magyarázta az indokokat az RMDSZ-es szenátor.

15:41

Úzvölgye is terítékre került

Az úzvölgyi katonai temető körül kialakult konfliktus miatt is a kormány felelősségét hangoztatta Cristina Prună. „Bár a kormánynak már több mint egy hónapja tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, semmit nem tett az elengedhetetlenül szükséges párbeszédért, nem hozta meg a nézeteltéréseket rendező gyors intézkedéseket, ehelyett a karhatalmi erők bohózatba illő helyszíni jelenlétét preferálta június 6-án. A megoldások kézügyben voltak, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – idézte a bizalmatlansági indítványba az RMDSZ javaslatára bekerült passzust.

15:35

Cristina Prună ismerteti az indítvány szövegét

A bizalmatlansági indítvány szövegét Cristina Prună, az USR képviselőházi frakcióvezetője ismerteti. Az igazságszolgáltatás politikának való alárendelését, a sürgősségi kormányrendeletekkel való kormányzást, a közszolgáltatások drágulását, a nyugdíjemelés elodázását, a közpénzek felelőtlen kezelését, a korrupt politikusok felelősségre vonásának akadályozását, a 114-es sürgősségi kormányrendelettel a gazdaság, a bank- és energetikai szektor „romba döntését” rótta fel többek között a kormánynak az ellenzék.

15:34

Megemlékezéssel kezdődött az ülés

A kommunista rendszer által a bărăgani kényszermunkatáborokba deportáltakra való megemlékezésként egy perces néma felállással kezdődött az ülés. (Hotnews)

15:19

Alig több mint a törvényhozók fele van jele.

A két ház együttes ülésének kezdetekor a 465 szenátorból és képviselőből csak 250-en voltak jelen. (G4media)

15:03

Az előző két bizalmatlansági indítvány kevés voksot kapott

A Dăncilă-kabinet ellen korábban benyújtott két ellenzéki bizalmatlansági indítvány csak 166, illetve 161 szavazatot kapott, ezek tehát nem jó előjelek a kormányváltást kezdeményező pártoknak.

15:00

Nem tart a bizalmi szavazástól a miniszterelnök

Tökéletesen megbízik a PSD–ALDE kormánykoalíció képviselőiben és szenátoraiban Viorica Dăncilă miniszterelnök, ezért nem tart attól, hogy az ellenzéknek sikerül elfogadtatnia a bizalmatlansági indítvány, ekként megbuktatnia a kormányt. Újságíróknak a kormányfő (egyben a PSD megbízott elnöke) kifejtette: a bizalmi szavazás előtt nem tartott fontosnak sem pártvezetéssel, sem Călin Popescu-Tăriceanuval, az ALDE elnökével egyeztetni. „Mindenki szavahihető, felelősségtudó ember, és ez ma be is fog bizonyosodni” – mondta bizakodóan Dăncilă. (Hotnews)

14:58

Valeriu Steriu: nem volt pártutasítás, hogy miként szavazzanak a PSD-sek

A nagyobbik kormánypárt részéről nem volt semmilyen utasítás vagy fenyegetés, hogy miként szavazzanak a PSD honatyái, vagy esetleg távol maradjanak a voksolástól – nyilatkozta hétfőn Valeriu Steriu, a szociáldemokraták parlamenti képviselője a Francia Közszolgálati Rádió (RFI)román nyelvű műsorában. A politikus hozzátette, hogy nem tart az „átszavazástól”. „Meggyőződésem, hogy a PSD és velünk együtt az ALDE valamennyi tagja olyan egységet fog tanúsítani, mint a képviselőház új elnökének megválasztásakor” – mondta. A kormánypártiak részt vesznek a két ház együttes ülésén, de Steriu szerint mindenki maga dönti el, hogy él-e a szavazati jogával vagy sem. „Az ellenzék a dolga összeszedni a minimum 233 szavazatot. Mi ott leszünk, hogy biztosítsuk a kvórumot, és meglássuk, miként oldják ezt meg” – mondta. (G4media)

14:57

Az RMDSZ kérésére került be a szövegbe az úzvölgyi katonatemető ügye

„A Dăncilă-kormányt le kell váltani! Nem akarunk többé sürgősségi rendeleteket, belépési jelszót és sorokat a szavazókörzetek előtt” – ez a címe a bizalmatlansági indítványnak, amelyet a múlt szerdán nyújtott be az ellenzék. Az RMDSZ kérésére bekerült a szövegbe egy utalás arra is, ahogyan a kormány kezelte, pontosabban nem kezelte az úzvölgyi katonatemető körüli helyzetet. „Bár a kormánynak már több mint egy hónapja tudomása van az építkezési felügyelőség, a kulturális minisztérium, a védelmi minisztérium és a Bákó megyei prefektúra által is megállapított törvénytelenségekről, semmit nem tett az elengedhetetlenül szükséges párbeszédért, nem hozta meg a nézeteltéréseket rendező gyors intézkedéseket, ehelyett a karhatalmi erők bohózatba illő helyszíni jelenlétét preferálta június 6-án. A megoldások kézügyben voltak, de nem elég, hogy nem léptek, káoszt teremtettek és bizalmatlanságot gerjesztettek az állami intézményekkel szemben” – olvasható az úzvölgyi helyzetről a bizalmatlansági indítványban.

Kapcsolódók

Kimaradt?