FRISSÍTVE – Hazaszállították Radu Mazărét, a vihar miatt alig tudott leszállni a repülőgép

FRISSÍTVE: Hétfő reggel óta a Román Rendőrség felügyelete alatt van Radu Mazăre - közölte reggel az intézmény sajtóirodája.  Este repülőn szállították haza, de a Bukarestben tomboló vihar miatt a gép csak húszperces késéssel érkezett meg.

A madagaszkári hatóságok május 14-én hagyták jóvá Radu Mazăre egykori konstancai polgármester kiadatási kérelmét. Mazărét május 8-án vette őrizetbe a madagaszkári rendőrség a román hatóságok által kiállított nemzetközi körözés alapján.

A politikus több mint egy évvel ezelőtt hagyta el az országot, és Madagaszkáron próbált politikai menedékjogot kérni. Konstanca volt polgármestere ellen több bírósági ítélet született Romániában, több közülük nem jogerős. Az a jogerős ítélet, amely a nemzetközi elfogatóparancs alapjául szolgált, február 8-án született egy törvénytelen tulajdon-visszaszolgáltatással kapcsolatos ügyben.

Ugyanabban az ügyben a Bukaresti Dinamo labdarúgóklub egykori finanszírozóját, Cristian Borceát öt év szabadságvesztésre ítélték. A vádirat értelmében - anyagi haszon fejében - olyan személyeknek szolgáltattak vissza jelentős tengerparti területeket Konstancán és Mamaián, akik nem lettek volna jogosultak erre, a jogos igénylők pedig az ingatlan-visszaszolgáltatási törvény alapján követelt területek kevéssel több mint felét kapták vissza.

A DNA szerint a 37 vádlott összesen 114 millió eurós kárt okozott, az állami költségvetést 77,77 millió, a konstancai városkasszát pedig 36,16 millió euróval károsítva meg.

FRISSÍTÉS: A fővárosban tomboló vihar miatt nem tudott a menetrend szerint leszállni a bukaresti Otopeni-repülőtéren az a párizsi repülőjárat, amelyen rendőri kísérettel szállították haza a madagaszkári hatóságok által elfogott és Romániának kiadott Radu Mazăre volt konstancai polgármestert, akire kilencéves börtönbüntetés vár.

A repülőnek 20 óra 10 perckor kellett volna landolnia, de az ítéletidő miatt vissza kellett fordulni, és többszöri próbálkozás után végül 20.30-kor ért földet.

Kapcsolódók

Kimaradt?