Dorin Florea polgármester találkozni szeretne Orbán Viktorral

Találkozni szeretne Orbán Viktorral a helyi magyar közösséggel felemás viszonyt ápoló marosvásárhelyi polgármester, Dorin Florea. Magyarország Csíkszeredai Konzulátusa nem tud a magyar kormányfő programváltozásáról.

Mint ismert, Orbán Viktor szerdán érkezik Erdélybe, pénteken pedig Maros megyébe is ellátogat. Dorin Florea ezt az alkalmat szeretné megragadni, hogy találkozzon a magyar miniszterelnökkel. Marosvásárhely polgármestere az Erdélyi Magyar Televízió kérdésére kijelentette, megtisztelő lenne számára, ha néhány szót válthatna Orbán Viktorral.

 „Szeretném köszönteni, kifejezni, hogy értékelem a szívósságát, amellyel vezeti a kormányát, és kiváltképp a komoly és tartalmas projektjeit. A marosvásárhelyiek jelentős része kiemelt figyelemmel követi, hogy mi történik a szomszédos országban. Megtisztelő lenne találkozni vele” – jelentette ki. Emlékeztetett, korábban már háromszor is találkozott a magyar kormányfővel, bízik benne, hogyha nem is most, de majd a jövőben még lesz erre alkalma.

Megkerestük az ügyen Magyarország csíkszeredai főkonzulátusát. Kérdésünkre azt a választ kaptuk, nem tudnak a magyar miniszterelnök Maros megyei programjának változásáról, így a Florea által remélt találkozóról sem.

A marosvásárhelyi magyar közösséggel felemás viszonyt ápol az ötödik mandátumát töltő polgármester. Bár Dorin Florea előszeretettel beszél úgy magáról, és az általa közel két évtizede vezetett városról, mint a „harmónia” megtestesítőiről, az évek során számtalanszor vádolta a magyar vezetőket, és közvetve az őket támogató magyar közösséget is a meghiúsuló projekjeiért.

Florea másik „sajátossága”, hogy pragmatikusan váltja a pártokat. Szokoly Elek, a helyi viszonyokat is jól ismerő politikai elemző szerint a találkozó kérése mögött is az állhat, hogy a polgármester pragmatikus politikus, aki úgy véli, hogy előnye származhat egy kormányfő látogatásából. A politikai elemző szerint az nem egyértelmű, hogy ez az előny szavazatokat is jelent-e.

A magyar kormányfő pénteken felavatja Románia legnagyobb takarmánykeverő üzemét a Maros megyei Kerelőszentpálon, onnan Hargita megyébe látogat, a Székelyföldi Jégkorong Akadémia csíkkarcfalvi központjához és a csíkszentsimoni Szent László Gyermekvédelmi Központhoz.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?