Salvini Budapesten: olyan Európára van szükség, amely megvédi a határait

Nem az illegális bevándorlók újraelosztására van szükség Európában, hanem olyan Európa kell, amely megvédi a határait a tengeren és a szárazföldön - mondta Matteo Salvini olasz belügyminiszter csütörtökön Budapesten.

Az olasz politikus megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel a Karmelita kolostorban, majd közös sajtótájékoztatójukon kiemelte: Magyarországon szabályosan ellenőrzik, hogy ki lép át a határon, az ország gyorsan és hatékonyan hozta létre a határzárat.

Matteo Salvini hangsúlyozta: május 27-től más lesz a helyzet Európa és az európai népek számára, "másként lesz, mint eddig". "Az a célunk, hogy meghatározóak legyünk" Európában, irányítsuk Európa átalakulását, alternatívát kell nyújtani az eddigi európai irányítással szemben - fogalmazott.

Meglátása szerint Európában egy nagy szövetség lesz azok között, akik fontosnak tartják Európa jövőjét. Ha a baloldal kormányozna, Európában egy iszlám kalifátus jönne létre, de ő nem ezt szeretné örökül hagyni a következő generációknak, ezért mindent megtesz, hogy a kontinens elkerülje ezt "a szomorú véget" - közölte.

Azt is mondta, hogy rendkívül jó lehetőségek kínálkoznak a magyar és az olasz cégek számára, nagyon jók a kétoldalú kereskedelmi és gazdasági kapcsolatok. Megjegyezte: országaik kölcsönösen támogatják egymást a brüsszeli eljárásokban.

A Politico korábban arról cikkezett, hogy az Európai Néppártból felfüggesztett Fidesz az EP Nemzet és Szabadság Európája frakcióval tárgyal. A 2015-ben alakult frakciót erősíti az Osztrák Szabadságpárt, a belgiumi Flamand Érdek, a francia Le Pen pártja, a Nemzeti Gyűlés, a holland Szabadságpárt, a lengyel Új Jobboldali Kongresszus, a Matteo Salvini pártjaként ismert Északi Liga és a német Alternatíve Németországért - jellemzően olyan pártok, amelyeket a sajtó radikális vagy szélsőjobboldaliként szokott említeni. A Politico előrejelzése szerint a frakció a jelenlegi 37 képviselő helyett 60-at juttat be az EP-be májusban, és ha a Fidesz csatlakozik, a harmadik legnagyobb párt lesz itt a jósolt 13 képviselővel.

Az olasz belügyminiszter kitért rá: egységesen kell fellépni az EU-n kívüli országokkal szemben, amelyek nem tartják tiszteletben a visszafogadási feltételeket, nem veszik tudomásul vállalt kötelezettségeiket.

Közölte: a bevándorlást illetően bebizonyosodott, hogy "a nyitott kikötők politikája" halottakat eredményez, míg az ellenőrzés politikájával jelentősen csökkent a halottak száma. A jelenlegi európai uniós politika kockáztatja a békét - tette hozzá.

Úgy vélte, az integráció akkor lehetséges, ha a migrációt ellenőrzés alatt tartják. A magyar és az olasz politika elismeri a valódi menekültek jogosultságait, azok belépését akadályozza meg, akik nem háború elől menekülnek, hanem a háborút akarják idehozni - jelentette ki. Úgy fogalmazott, az a politika, amely szerint Európában mindenkinek van hely, mindenki jöhet ide, a Földközi-tengert "tömegsírrá alakította át".

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?