Ketten jelentkeztek a legfőbb ügyészi tisztségre

A csütörtöki határidőig ketten nyújtották be pályázatukat a legfőbb ügyészi állásra. Az április 27-én megüresedő tistségre korábban kiírt versenyvizsgára jelentkezők mindegyikét visszautasította Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Augustin Lazăr legfőbb ügyész mandátuma szombaton lejár, de mivel újabb pályázatát visszautasította Tudoral Toader, ráadásul az állítólagos titkosszolgálati múltja miatt népharag zúdult reá, úgy döntött, hogy kéri a nyugdíjazását, amit Klaus Johannis államfő alá is írt.

Lazărral együtt másik három jelentkező is volt a legfőbb ügyészi tisztségre, de egyik sem győzte meg az igazságügyi minisztert. Érekesség, hogy a kormányzó szocidálemokarták (PSD) bizalmát elveszítő Toader megbízatása is április 27-én jár le…

Az újrakezdett jelölési procedúra szerint április 25-ig várták a pályázatokat. Ketten jelentkeztek: Gabriela Scutea, aki a volt korrupcióellenes főügyész Laura Codruța Kövesi helyetteseként dolgozott korábban, és az első körben is jelentkezett, valamint Ionel Corbu, a bukaresti katonai ügyészség vezetője, aki a tavaly augusztusi bukaresti tüntetéseket követő felelősségre vonás vádiratát állította össze.

A legfőbb ügyészi tisztséget ideiglenesen Bogdan Licu tölti majd be két hónapra szóló megbízatással.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?