1989-es forradalom: Dragnea aljasságnak nevezte az Iliescu elleni pert

A Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea szerint Augustin Lazăr legfőbb ügyész az 1989-es forradalom perének vádiratával megpróbálja elterelni a figyelmet saját titkosszolgálati múltjáról. Az emberiesség elleni bűncselekménnyel vádolt Ion Iliescuról pedig azt mondta: „értékeli”.

Aljasságnak, csalásnak minősítette pénteken Liviu Dragnea, hogy Augustin Lazăr legfőbb ügyész hétfői bejelentése szerint emberiesség elleni bűntett vádjával bíróság elé állítják az 1989-es forradalom perében a harminc évvel ezelőtti események vezető személyiségeit, többek között Ion Ilescu volt államfőt is.

A PSD elnöke szerint a a legfőbb ügyésznek ezzel az a célja, hogy elterelje a figyelmet a róla kiderült „szörnyűségekről”. Köztudomású, hogy Lazărt a közelmúltban a kommunista rendszer hírhedt titkosszolgálatával, a Securitatéval hozták összefüggésbe, azt állítva róla, hogy annak idején ellenzéki aktivisták bebörtönzéséért felelt, amit persze a legfőbb ügyész tagad, és azt mondta, hogy vállalja az újbóli átvilágítást is.

„Az egész egy aljasság, mint ahogy az a díj is, amit jövő héten fog megkapni egy civil szervezettől (a Temesvár Társaságtól – szerk. megj.), amely, lásd, uram, a demokráciáért és az emberi jogokért küzd” – háborgott Dragnea.

A PSD elnöke hozzátette: „nem határolódhat el” Ion Iliescutól, akit emberiesség ellen elkövetett bűnökkel vádolnak a katonai ügyészek, mert ő egy olyan ember, akit „értékel” és aki „egyben tartotta Romániát egy nagyon nehéz időszakban”.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?