„Csak kedden és csütörtökön háljatok a férjetekkel”

„Ha tisztaságban fogant gyereket szeretnétek, akkor csak kedden és csütörtökön háljatok a férjetekkel, a több napon nem szabad, azok tisztátalanok. Semmiképpen ne igyatok alkoholt előtte” – tanácsolta egyik nagyheti prédikációjában az asszonyoknak Arsenie Boca. Az Erdély szentjének is nevezett ortodox szerzetes nem állt meg itt „orvosi tanácsaival”, szerinte a terhesség és a szoptatás alatt sem szabad a nőnek közösülnie férfival.

A felsőszombatfalvi Brâncoveanu-kolostor, majd a felsőszilvási ortodox kolostor apátja szerint a nőknek egészségügyi szempontból is fontos a csecsemő szoptatása, ugyanis ellenkező esetben rákos megbetegedés terjedhet el a testükben. Bocának a kutyatartókhoz is volt egy-két keresetlen szava, a fiatal családokat arra szólította fel, hogy ne tartsanak kutyát, inkább vállaljanak gyereket. Amennyiben nem szeretnének gyereket, akkor „testvérekként” éljenek tiszta életet, ne háljanak együtt.

Arsenie Boca 1910. szeptember 29-én született a Hunyad megyei Felvácán. Karizmatikus személyisége több ezer hívőt vonzott a kolostorokba, emiatt a Szekuritáté meghurcolta. A romániai kommunista munkatáborok egyik mártírja: előbb a Szekuritáté brassói börtönébe zárták, majd politikai fogolyként a Duna–Fekete-tenger-csatorna építésére vezényelték kényszermunkára, ez követően pedig előbb Zsilaván, Bukarestben, Temesváron, majd Nagyváradon tartották fogva.

Az Erdély szentjének is nevezett Boca legendás népszerűségre tett szert a románok körében; az egyik legnagyobb hatású ortodox szerzetesként tartják számon. A Boca-kultusz a 2010-es évek közepén érte el tetőpontját Romániában. A felsőszilvási ortodox kolostorban található sírja a 2000-es években még teljesen ismeretlen volt, majd a 2010-es évek közepén ünnepnapon akár 50 ezer zarándok is meglátogatta. A kolostort kibővítették, vendégházakat és műutat építettek. A lelkesedés később alábbhagyott, a 2010-es évek végén ez a szám már csak néhány ezer volt. A román ortodox egyház nem támogatja a Boca-kultuszt, de 2015-ben megkezdődött Arsenie Boca szentté avatásának folyamata.

Kapcsolódók

Kimaradt?