PSD: Johannis választási kampánynak használja a referendumot

A Szociáldemokrata Párt (PSD) nem foglal állást a Klaus Johannis által kilátásba helyezett referendum kapcsán mindaddig, amíg az államfő nem közli, milyen kérdésre vár választ az állampolgároktól május 26-án, az európai parlamenti választások napjára szervezett népszavazáson.

A nagyobbik kormánypárt közleményében rámutat: hétfői nyilatkozatában, melyben a referendum témakörének kiterjesztéséről beszélt, és felszólította a kabinetet, hogy ne sürgősségi rendeletekkel befolyásolja az igazságszolgáltatást, az elnök semmi újat nem mondott a népszavazásról. „Valószínűleg április elsejei tréfa volt. Két évvel ezelőtt már sor került egy konzultációra a parlamenttel ebben a témában, és a PSD-s törvényhozók megszavazták a referendum megszervezését” – fogalmaz a közlemény.

A PSD szerint Johannis „trójai falóként használja fel az igazságügyi rendszert”, választási tőkét próbál kovácsolni a témából maga és az általa támogatott párt számára. „Mi azonban nem megyünk bele Johannis játékába, és az európai parlamenti választások kampányában továbbra is a választókat leginkább érdeklő témákról fogunk beszélni: a jövedelmek növekedéséről, az orvosok és a tanárok bérének emeléséről, az egészségügyi befektetésekről, az európai alapok lehívásáról, arról, hogy a megválasztandó EP-képviselőknek miként kell védeniük Románia érdekeit” – írják.

A PSD szerint Johannis nem figyelmeztetheti sem a kormányt, sem a parlamentet, amelyek összetételéről az állampolgárok döntöttek demokratikus szavazással. „Jelen pillanatban a sürgősségi rendeletek jelentik az egyetlen lehetőséget a kormány számára a Iohannis által gördített akadályok elkerülésére” – és ide sorolják, hogy az elnök a mandátumának három éve alatt 56 alkalommal emelt kifogást az alkotmánybíróságon a parlament által elfogadott törvények ellen, „visszaélve alkotmányos előjogával”.

A közlemény szerint az alkotmánybíróság megalapítása óta a taláros testület elé került, a parlament által elfogadott törvényeket érintő óvások 60 százalékát Johannis nyújtotta be, míg Traian Băsescu tízéves mandátuma alatt 31 esetben (36%), Ion Iliescu két esetben, Emil Constantinescu pedig egy alkalommal élt ezzel a lehetőséggel.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?