CURS-felmérés: Klaus Johannis nyerné az elnökválasztás első fordulóját

Klaus Johannis jelenlegi államfő nyerné az elnökválasztás első fordulóját, ha a következő vasárnap lenne a szavazás – derült ki egy friss felmérés vasárnap közzétett eredményeiből.

A CURS közvélemény-kutató intézet által megkérdezett romániai választópolgárok 74 százalékának határozott elképzelése van arról, hogy kire szavaz majd az idei elnökválasztáson. Az eltökéltek aránya 8 százalékkal nagyobb, mint januárban (az új országos szintű kutatást március 12–25. között végezték 1067 személy megkérdezésével).

A válaszadók 36 százaléka Klaus Johannis jelenlegi államfőre voksolna az első fordulóban, ezzel az elnök az élen végezne. Jócskán lemaradva mögötte, a Demokraták és Liberálisok Szövetségének (ALDE) elnöke, Călin Popescu Tăriceanu a szavazatok 23 százalékát gyűjtené be. Utóbbi koalíciós partnere, Liviu Dragnea szociáldemokrata párt- (PSD) és képviselőházi elnök – ha büntetett előélete ellenére is jelölt lehetne – 15 százalékot kapna, Dacian Cioloș (PLUS) volt kormányfő 9, Corina Crețu (Pro Románia) európai uniós biztos 6 százalékkal zárná a sort.

Johannis első ötéves mandátuma idén jár le, és bejelentette, hogy ismét jelölteti magát. Az elnökválasztás az év végén esedékes, de pontos dátumát még még nem írták ki.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?