„Már csaknem elhatározta” Johannis, hogy népszavazást ír ki az EP-választás napjára

Klaus Johannis államfő megerősítette kedden, hogy népszavazás kiírását is tervezi május 26-ára, az európai parlamenti választás napjára.

Az elnök egy fővárosi kulturális rendezvényen beszélt erről, miután több ellenzéki párt is szorgalmazta, hogy írja ki a korrupcióellenes harc folytatása ügyében két éve bejelentett, de azóta halogatott referendumot.

Az elnök azt szeretné bebizonyítani a népszavazással, hogy a kormánynak nincs választói felhatalmazása az igazságügyi törvények módosítására. "Szeretném, ha a román nemzet világossá tenné, eltűri-e a korrupciót, vagy húzunk egy vonalat, és kimondjuk, hogy elég volt" - mondta az államfő.

Johannis közlése szerint munkatársai még elemzik a lehetőségeket és a törvényes feltételek előkészítésén dolgoznak, de a maga részéréről, "már csaknem elhatározta", hogy kiírja május 26-ára a referendumot. Hozzátette: csak azért nem hozta még meg a döntést, mert "nem magának" akar népszavazást, hanem meg akar győződni róla, hogy a politikai pártokon kívül, a civil szervezetek partnerségét, a "szavukat hallatni akaró románok" támogatását is élvezi.

Az igazságügyről csak véleménynyilvánító referendumot lehet kiírni, így érvényességének és eredményességének inkább csak a politikai marketing szempontjából van jelentősége. Az év végi elnökválasztáson újabb mandátumra pályázó Klaus Johannis számára inkább kudarc, mintsem politikai fegyver lenne a szociáldemokratákkal vívott csatájában egy olyan népszavazás, amelyen a részvétel nem haladja meg a 30 százalékos érvényességi küszöböt.

Kapcsolódók

Kimaradt?