Miniszter: a román védelmi ipar „a padlón van”

A hazai védelmi ipar jelenleg „padlón van”, ezért egy esetleges háborús helyzetben nem lenne könnyű dolga Romániának, de van annyi fegyver- és lőszertartaléka, hogy elegendő legyen a NATO-partnerek közbelépéséig - mondta vasárnap Gabriel Leş védelmi miniszter.

Azt kérdezték a tárcavezetőtől a Realiatea TV műsorában, mi történne, ha valamilyen oknál fogva Romániának nem lenne, ahonnan lőport vásárolnia, jelenleg ugyanis ezt kizárólag külföldről szerzi be az ország.A helyzet nem lenne egyszerű. Háborús helyzetben hamar elbonyolódnak a dolgok. A román hadseregnek azonban - ahogyan azt a szabályok is előírják - nyilván vannak fegyver- és lőszerkészletei, amelyek elegendőek lennének a segítségünkre siető partnerek érkezéséig (...). A szabályoknak tehát jelenleg eleget teszünk” - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy katonai konfliktus esetén helyt tudna-e állni az ország egy hétig, Leş azt mondta, idén 15 éve annak, hogy Románia csatlakozott a NATO-hoz, amelyben az egyik tagország elleni támadást a teljes szervezet elleni támadásként kezelik, ezért számítani lehet a partnerországok segítségére. „Mi felkészültek vagyunk, de nem eléggé, ezért igyekszünk sürgetni a katonai beszerzéseket, hogy meglegyen, amire szükség van” - mondta, hozzátéve, a fogarasi lőporgyár felélesztésével kapcsolatos terv prioritást képez.

A miniszter elismerte, hogy a román védelmi ipar „a padlón van”, mivel pénzhiány miatt az elmúlt 25 évben kevés hadi beszerzési programot indítottak. „Nincs meg a hadseregnek mindaz, amire szüksége lenne. Gratulálni szeretnék a román katonáknak, a védelmi minisztérium személyzetének a katonáktól a tábornokokig, hogy a régi felszereltség még mindig működőképes állapotban van. (...) 30-40 éves kamionokkal járunk, amelyek még működnek ugyan, de bármikor felmondhatják a szolgálatot” - magyarázta Leş.

Kapcsolódók

Kimaradt?