banner_xRg6ZFl6_Koldok_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Pert nyert Johannis a védelmi minisztériummal szemben

Befogadhatatlannak minősítette és elutasította pénteken a bukaresti ítélőtábla a védelmi minisztérium beadványát, amelyben a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet semmissé nyilvánítását kérte a szaktárca. A döntés nem jogerős. 

A határozatot Silviu Barbu bíró hozta, aki korábban két alkalommal is kérelmezte, hogy nevezzenek ki más bírót a helyére az ügy tárgyalására, de mindkét alkalommal elutasították az igénylését. Ebben arra hivatkozott, hogy a sajtó kétségbe vonta pártatlanságát, mivel a felesége is azon bírók között volt, akik levélben fordultak a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanácshoz (CSM), kérve, hogy a testület intézkedjen az igazságügyi törvényeket módosító 7-es kormányrendelet ellen forduló bírák tiltakozása ügyében. 

Korábban a bukaresti ítélőtábla egy másik bírája egy ettől független perben elrendelte a Nicolae Ciucă tábornok vezérkari főnöki mandátumának meghosszabbításáról szóló elnöki rendelet felfüggesztését. Bár a döntés kötelezően végrehajtandó, az Államelnöki Hivatal megfellebbezte azt, így az ügy a legfelsőbb bíróságra került. 

Klaus Johannis államfő a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) december 28-i ülése után jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek. 

Ezt követően a védelmi minisztérium előzetes panaszt nyújtott be az Államelnöki Hivatalhoz, kérve, vonják vissza a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbításáról szóló rendeletet. A beadványban a 2006/346-os törvény 32-es cikkelyének 5. bekezdésére hivatkozott, amely szerint "a vezérkari főnök a hadsereg legmagasabb rangú katonája, akit az államfő nevez ki a védelmi miniszter javaslatára és a miniszterelnök láttamozásával, négyéves mandátumra, egyéves meghosszabbítási lehetőséggel". 

Január 9-én Gabriel Leş védelmi miniszter törvénytelennek minősítette a Nicolae Ciucă mandátumát meghosszabbító rendeletet, és azt mondta, hogy majd a bíróság fog dönteni az ügyben. 

Január 14-én Johannis államfő kockázatos és alkalmatlan lépésnek nevezte, hogy a védelmi miniszter a közigazgatási bíróságon támadja meg a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítását. "Az, hogy most a közigazgatási bírósághoz fordul a katonai hierarchiával szemben, számomra alkalmatlan és kockázatos lépésnek tűnik. Ciucă tábornok rendkívül nagy tiszteletnek örvendő, az elnökségünk, az európai katonai struktúrák és a NATO katonai struktúrái szempontjából is fontos szerepet betöltő személy. Mit fog gondolni például valamenyik szövetséges országunk hadseregének magas rangú képviselője, ha tudomására jut, hogy a védelmi miniszter megtámadja a közigazgatási bíróságon saját vezérkari főnökét? Ezek rosszul kigondolt, tipikus PSD-s akciók" - vélekedett akkor Johannis. 

banner_4BtporpC_300x250-HU.jpg

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?