A kormány a bírósághoz fordul a vezérkari főnök mandátumának ügyében

Megtámadja a kormány a közigazgatási bíróságon azt a rendeletet, amellyel Klaus Johannis államfő meghosszabbította egy évvel a hadsereg vezérkari főnöke, Nicolae Ciucă mandátumát - erősítették meg az Agerpresnek hivatalos források.

Az óvás még kidolgozás alatt áll a védelmi minisztériumban, vélhetően a szerdai nap folyamán fogják benyújtani. Klaus Iohannis a Legfelsőbb Védelmi Tanács (CSAT) december 28-i ülése után jelentette be, hogy rendelettel meghosszabbította Nicolae Ciucă mandátumát, miután elutasította Gabriel Leş védelmi miniszter arra vonatkozó javaslatát, hogy Dumitru Scarlat tábornokot nevezzék ki a román hadsereg élére. Az elnök azzal indokolta a jelölés elutasítását, hogy az nem felelt meg a törvényi követelményeknek.

Az elnöki bejelentésre reagálva Viorica Dăncilă miniszterelnök azt nyilatkozta, nem az államfő hatáskörébe tartozik a vezérkari főnök mandátumának meghosszabbítása. A kormányfő akkor rámutatott, a vonatkozó jogszabály értelmében a vezérkari főnököt a védelmi miniszter javaslatára, a kormányfő hozzájárulásával nevezik ki, vagy hosszabbítják meg mandátumát. Ennélfogva - hangsúlyozta a miniszterelnök - Johannis rendelete nem tesz eleget a törvényi feltételeknek, ugyanakkor újabb alkotmányos természetű jogi konfliktust idézhet elő.

Kapcsolódók

Kimaradt?