Többezer őshonos gyümölcsfát osztanak szét Háromszéken

A következő napokban több mint 4000 őshonos gyümölcsfacsemetét osztanak szét a háromszéki falvakban. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) által hat évvel ezelőtt indított „Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének” program, keretében az elmúlt években már mintegy 17.000 őshonos gyümölcsfával gazdagodtak a háromszéki vidéki családok. Fleckhammer Ottó az alapítvány elnöke szerint cél az, hogy tíz év alatt 40.000 őshonos gyümölcsfát telepítsenek a háromszéki falvakba.

A HKA elnöke szerint idén 4347 darab őshonos gyümölcsfa csemetét vásároltak megbízható forrásból, Nagyenyed mellől, Felvincről és Székelyudvarhelyről. Ezeket programszerűen minden Háromszéki székre eljuttatják, így Sepsiszéken idén Uzon és a hozzá tartozó 7 település, Erdővidéken Köpec, Felsőrákos, Bibarcfalva és Bodos kap. Orbaiszéken Barátos és a hozzá tartozó falvak, illetve Zágon-, Bodzavidéken Virágospatak és a hozzá tartozó falvak kapnak gyümölcsfacsemetéket, Kézdiszéken pedig a helyi partnerekkel egyeztetnek még, hogy melyik településekre juttassanak facsemetéket.

A szétosztást helyi civil szervezetek és a polgármesteri hivatalok segítik, a befogadó családok többféle alma, szilva, körte, birs és meggy fajtából válogathatnak. Fleckhammer Ottó értékelte, hogy az általuk felajánlott facsemete mennyiség mellé a nagyszámú igénylést látva a helyi önkormányzatok, partnerszervezetek is önrészt vállaltak.

Fleckhammer Ottó rámutatott: abból a nem túl szívderítő valóságból indultak ki, hogy az 1960-as évekig minden székely háztartásban, vidéki iskolák és templomok kertjeiben voltak gyümölcsösök, így a gyerekek megtanulhatták a fák gondozását. A kollektivizálás azonban a háztáji gyümölcsösöket tönkretette, majd az iparosítás falvakból városokba vitte a fiatalokat, így a háztáji gyümölcsösök tönkrementek, elöregedtek, több őshonos gyümölcsfa is eltűnt. 

„Egy gyümölcsfa a jövő nemzedékének” program célja, hogy visszatelepítsék az őshonos fafajtákat Háromszékre, erősítsék a családi gazdaságokat és népszerűsítsék az egészséges táplálkozást. Fleckhammer Ottó szerint a cél, hogy a tízéves program végén Háromszéken legyen visszatelepítve 40.000 őshonos gyümölcsfa, amelyek óriási mennyiségű gyümölcsöt teremhetnek, ezzel párhuzamosan megjelenhetnek a kis gyümölcsfeldolgozók is. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?