banner_jtYG1g7R_1_970x250.gif
banner_30Cewl4A_Copy of 1_300x250.gif

Nicuşor Dan utólag aláírná az USR PLUS 2020 Szövetségre vonatkozó megállapodást

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) volt elnöke, Nicuşor Dan azt állítja, megtalálta a jogi megoldást arra, hogy írja alá az USR PLUS 2020 Szövetségre vonatkozó megállapodást, és ezzel esély adódhat arra, hogy mégis jóváhagyják a szövetség indulását az EP-választásokon.

Csütörtök esti Facebook-bejegyzésében Dan közölte: a jogi szakértőkkel közösen találtak egy megoldást, hogy ő is lássa el kézjegyével az USR PLUS Szövetség létrehozásáról szóló megállapodást. Hozzátette, minden tőle telhetőt megtesz annak érdekében, hogy elősegítse a lakosság jelentős része által támogatott szövetség részvételét az EP-választáson, de nem tudja garantálni, hogy ez elég a Központi Választási Iroda (BEC) elutasító határozata ellen benyújtandó óvás elfogadásához.

 

Egy korábbi bejegyzésében ugyanakkor Nicuşor Dan leszögezi, 2017. június 1-jén kilépett az USR-ből, így nem az ő felelőssége volt elvégeztetni a szükséges módosításokat a pártok jegyzékében.

A Központi Választási Iroda (BEC) csütörtök este közzétette azt a határozatát, amellyel elutasította az USR PLUS 2020 Szövetség jelentkezését az európai parlamenti választásokon való megmérettetésre, arra hivatkozva, hogy az igénylést Dan Barna és Dacian Cioloş írta alá, noha a politikai pártok jegyzéke szerint nem ők e két alakulat hivatalos képviselői.

A pártok jegyzékében szereplő adatok értelmében - olvasható a határozatban - a Mentsétek meg Romániát Szövetségnek Nicuşor Dan, a PLUS-nak pedig Raluca Daneş az elnöke, így e dokumentum szerint sem Dan Barnának, sem Dacian Cioloşnak nincs képviseleti joga.

A PLUS a BEC döntése után kiadott közleményében rámutatott, Dan Barnát 2017 októberében választották meg a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnökévé, Dacian Cioloş pedig 2019 januárja óta elnöke a PLUS-nak. Mindkét alakulat kérte a bukaresti törvényszéktől elnökük bejegyeztetését, ez idáig azonban nem született végleges határozat erről, és a BEC erre hivatkozva utasította el a választási szövetség igénylését.

"Ez egy politikai döntés, amely a Liviu Dragnea által létrehozott korrupt rendszer nyomására született. Az általunk benyújtott jogi dokumentumok nem számítottak, mint ahogyan a két párt törvényes döntései és a 14 ezer tag akarata sem. Nem számít az a 200 ezer aláírás sem, amelyet összegyűjtöttünk" - fogalmaz a közlemény.

A BEC döntése nem végleges, a két párt megfellebbezi azt a legfelsőbb bíróságon.

Kapcsolódók

banner_33n1iUxf_maltai-970x250.gif
banner_jpL2NADm_maltai-300x250.gif

Kimaradt?