A PNL Kövesi uniós főügyészi kinevezésének támogatására szólította fel a kormányfőt

Az európai főügyészi tisztségre pályázó Laura Codruta Kövesi volt korrupcióellenes főügyész támogatására szólította fel Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke csütörtökön Viorica Dăncilă kormányfőt.

A legnagyobb ellenzéki párt vezetője a miniszterelnökhöz intézett nyílt levelében úgy vélekedett: a kormányzó PSD-ALDE kormánykoalíció nemcsak magát járatja le azzal, hogy kicsinyes bosszúvágytól fűtve akadályozni próbálja egy román jelölt fontos európai tisztségbe kerülését, hanem az országot is nevetségessé teszi.

Orban szerint a bukaresti kormánypártok minden elvakult, a "hazai mocskot" Európába exportáló igyekezete ellenére Kövesinek jó esélye van arra, hogy elnyerje az európai főügyészi tisztséget, és hosszú időre megbélyegezné Romániát, ha a román ügyészt saját országa ellenkezésének dacára neveznék ki.

A PNL elnöke azt követelte: tegyék közzé, hogyan szavaztak Románia képviselői az Állandó Képviselők Bizottságának (COREPER) február 20-i tanácskozásán, és felszólította Dăncilát, bízza meg Kövesi támogatásával Románia brüsszeli képviseletét.

Az európai főügyész kiválasztásával foglalkozó, 12 tagú tanácsadó testület 24 pályázat áttanulmányozása és 11 jelölt meghallgatása után január 31-én készítette el három nevet tartalmazó javaslatát, a lista élére helyezve Kövesit, akit Jean-Francois Bohnert francia és Andrés Ritter német ügyész követ.

Az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi szakbizottság (LIBE) szerdán szavazott az előző nap meghallgatott három jelöltről: Kövesi 26, Bohnert 22, Ritter pedig egy voksot kapott. A LIBE így Kövesi nevét fogja az EP plenáris ülése elé bocsátani jóváhagyásra, és a plénum várhatóan márciusban veszi napirendre a kérdést.

Múlt szerdán azonban az EU-tagállamok nagyköveteinek titkos szavazását Bohnert nyerte 50 ponttal, Kövesi és Ritter 29-29 pontot ért el. Ludovic Orban szerint ez annak tulajdonítható, hogy a román kormány hevesen kampányol Kövesi európai főügyészi megválasztása ellen arra hivatkozva, hogy korrupcióellenes főügyészi mandátuma idején a több száz román politikust rács mögé küldő DNA visszaéléseket követett el, a román igazságügyi miniszter pedig emiatt kezdeményezte és érte el Kövesi felmentését.

A 2020-ig létrehozandó, az EU pénzügyi érdekeit sértő bűncselekmények felderítésére hivatott Európai Ügyészséghez az EU 28 tagállama közül 22 csatlakozott, a többi viszont nem, köztük Magyarország sem. A leendő főügyészt az EU társjogalkotó szervei - a tagállamok kormányait tömörítő tanács és az Európai Parlament - közös megegyezéssel hét évre nevezik ki.

Kapcsolódók

Kimaradt?