Ezek az első bukaresti reakciók Laura Codruța Kövesi brüsszeli sikerére

A román politikusok pártállásuk függvényében kommentálták azt a hírt, hogy Laura Codruța Kövesi az Európai Parlament jelöltje az európai főügyészi tisztségre.

Tăriceanu: a politikum beleszólt a döntésbe

Az, hogy Laura Codruţa Kövesi kapta a legtöbb szavazatot szerdán az Európai Parlament (EP) Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) az európai főügyészi tisztségre javasolt három jelölt meghallgatását követően, tökéletesen igazolja, hogy a politikum beleszól ebbe a döntésbe - jelentette ki szerdán Călin Popescu-Tăriceanu, a szenátus elnöke.  A parlament épületében újságíróknak nyilatkozó Tăriceanu kifejtette, a szerdai szavazással „az Európai Parlament tökéletes példát szolgáltat arra, hogy miután nagyvonalúan kioktat minket, hogy az igazságszolgáltatásba nem szólhat bele a politikum, utána megmutatta, miként avatkozik bele a politikum ebbe a döntésbe.”

Orban: két nagyszerű győzelmet arattunk

Románia „két nagyszerű győzelmet aratott" az Európai Parlamentben (EP) azáltal, hogy a Költségvetési Ellenőrzési Bizottság (CONT) és az Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottság (LIBE) is úgy döntött, Laura Codruţa Kövesit javasolja az európai főügyészi tisztségre - nyilatkozta szerdán a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke.

Ludovic Orban gratulált a PNL európai parlamenti képviselőinek, valamint az Európai Néppárton belüli „oartnereknek” a Kövesi sikere érdekében tett erőfeszítéseikért. „Romániának élnie kell ezzel az óriási eséllyel, hogy ilyen fontos európai tisztséghez juthat, amellyel növelheti befolyását és presztízsét az Európai Unión belül” – fogalmazott Orban. 

A liberális pártelnök bírálta a Szociáldemokrata Pártot (PSD) és a Liberálisok és Demokraták Szövetségét (ALDE), amiért „rágalmazási kampányt folytattak” az európai főügyészi tisztségre pályázó román jelölt ellen, „elárulva” ezzel Romániát. Orban ugyanakkor felszólította a kormányt és a többségi koalíciót, hogy a kinevezési eljárás következő szakaszában hagyjanak fel ezzel a törekvésükkel, mert „legalább a tizenkettedik órában minden romániai politikai szereplő mozgósítására szükség van annak érdekében, hogy növeljük a román jelölt esélyeit a főügyészi tisztség megszerzésére” – tette hozzá. 

Az Állandó Képviselők Bizottságában (Coreper) korábban megtartott szavazás kapcsán - amelynek nyomán Kövesit a második helyre rangsorolták a hármas listán - a PNL-elnök azt mondta, azt a voksolást nagymértékben befolyásolta a román kormány politikai állásfoglalása. "A kormány akkor - bár mindmáig nem ismerte be - arra utasította Románia képviselőjét, hogy a román jelölt ellen szavazzon" - nyomatékosította Orban. 

Barna: újabb arculcsapás érte a PSD-ALDE-koalíciót 

Azáltal, hogy az Európai Parlament (EP) szakbizottságai úgy döntöttek, Laura Codruţa Kövesit javasolják az európai főügyészi tisztségre, újabb arculcsapás érte a PSD-ALDE-koalíciót az európai partnerek részéről - állítja a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke. Dan Barna azt mondta, az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában (LIBE) lezajlott szavazás nyomán minden európai intézmény és politikus számára világossá válhatott, hogy Laura Codruţa Kövesi hozzáértő, megbízható ügyész, akinek jelentősen megnőttek az esélyei az európai főügyészi tisztség megszerzésére.

„Erre nekünk, romániaiaknak nagyon büszkéknek kell lennünk. Ugyanakkor ez egy újabb arculcsapás a Romániát immáron két és fél éve megszégyenítő PSD-ALDE-többségnek az európai partnerek részéről" - fogalmazott Barna. 

Kövesi: a bizalom nem csak nekem szól

A teljes romániai igazságszolgáltatási rendszernek és az összes román állampolgárnak szól az Európai Parlament LIBE-bizottságának szerdai szavazata - mondta a Brüsszelből hazatérő Laura Codruţa Kövesi. A román korrupcióellenes ügyészség (DNA) volt vezetője kijelentette, nagy örömmel tölti el, hogy az Európai Parlament mindkét illetékes bizottsága rá adta a szavazatok többségét az Európai Ügyészség főügyészjelöltjei közül. 

„Ez a szavazat nemcsak nekem szól, hanem a teljes romániai igazságszolgáltatásnak, minden romániai állampolgárnak, akik az utóbbi időben támogatták a korrupcióellenes harcot és a jogállamiságot. Ez a voks minden, nyomás alatt dolgozó európai ügyésznek és bírónak szól” - jelentette ki Kövesi. Hozzátette, önállóan, szakmai tudására alapozva jelentkezett az európai főügyészi tisztségre, nem kérte a román kormány támogatását és nem is számít rá. 'Ami tőlem függött, azt megtettem' - mondta jelöléséről, utalva arra, hogy a végső döntést az Európai Tanács és az Európai Parlament hozza meg, politikai egyezkedések nyomán. 

A DNA volt főügyésze azt is közölte, támogatja a romániai ügyészek és bírák tiltakozását, akik ezekben a napokban az igazságügyi törvények újabb módosításai ellen emelték fel hangjukat, és megpróbálnak ellenállni annak a kísérletnek, hogy az igazságszolgáltatást politikai ellenőrzés alá vonják. 

Kövesire a testület 26 tagja adta voksát, a francia Jean-Francois Bohnert 22, Andres Ritter német jelölt pedig egy szavazatot kapott. Hasonlóan rangsorolták a jelölteket az EP Költségvetési Ellenőrzési Bizottságában (CONT) kedd este tartott szavazáson: itt is Kövesi végzett az élen 12 szavazattal, Jean-Francois Bohnerre a testület 11 tagja, Andres Ritterre pedig egy bizottsági tag adta voksát. Minhárom jelöltet kedden hallgatták meg a két bizottság együttes ülésén. A két testület javaslatát továbbítják az Elnöki Konferenciának és Antonio Tajani EP-elnöknek. Az európai főügyészt az Európai Parlament és az Európai Tanács közös döntése alapján nevezik ki. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?