Európai főügyészi tisztség: alulmaradt Kövesi a jelöltek első rangsorolásán

A második helyezést érte el Laura Codruţa Kövesi a három európaifőügyész-jelöltet rangsoroló szerdai szavazáson az EU Tanácsának illetékes testületében. A jelölteket egy hét múlva az Európai Parlament is rangsorolni fogja, és utána derül ki, ki kerül a tisztségbe.

Az európai főügyész személyéről az Európai Unió Tanácsa és az Európai Parlament együtt dönt. A kinevezési eljárás első lépéseként az EU Tanácsának illetékes testülete, a tagállamok uniós nagyköveteit tömörítő COREPER szerda este rangsorolta a szakmai kritériumok alapján korábban kiválasztott három ügyészt: Laura Codruţa Kövesi (Románia), Jean-Francois Bohnert (Franciaország) és Andrés Ritter (Németország).

A nagykövetek egytől háromig pontozták a jelölteket a titkos szavazáson. A legnagyobb pontszámot, 50-et a francia ügyész kapta, Laura Codruţa Kövesi a német ügyésszel holtversenyben a második helyre került, 29 ponttal. Az Adevărul diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a román nagykövet a legkisebb pontszámot adta a volt korrupcióellenes főügyésznek, mert erre kapott felhatalmazást Bukaresttől. 

A három jelöltet jövő hétfőn az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel-és Igazságügyi Bizottsága, illetve a Költségvetési Ellenőrző Bizottsága együttes ülésen meghallgatja, majd szintén rangsorolja. Ha a szavazáskor ismét a francia ügyész végez az első helyen, akkor gyakorlatilag eldőlt, hogy Jean-Francois Bohnert lesz az EU főügyésze. Ha azonban Laura Codruţa Kövesi vezeti majd a rangsort, akkor az Európai Parlament és az EU Tanácsa között egyeztetések kezdődnek a leendő főügyész személyéről.

Az Adevărul szerint több kérdést is felvet, hogy a COREPER-ben miért zajlott le  a szavazás már szerdán, ugyanis a testületnek eredetileg február 27-én, az EP-szavazás után kellett volna rangsorolnia a jelölteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?