Támogatja Kövesi európai főügyésszé való kinevezését az EP legnagyobb frakciója

Támogatja Laura Codruța Kövesi volt korrupcióellenes főügyész európai főügyésszé való kinevezését az Európai Néppárt (EPP) parlamenti frakciója.

Ezt a frakció alelnöke, Esteban Gonzalez Pons nyilatkozta kedden Strasbourgban, a HotNews kérdésére. A bejelentésnek azért van jelentősége, mert az EPP frakciója a legnagyobb az Európai Parlamentben, és az európai főügyész kinevezéséről az EP közösen dönt az EU Bel- és Igazságügyi Tanácsával.

„Röviden válaszolva, egyértelműen támogatjuk a kinevezését. Úgy véljük, hogy a politikai megfontolásoknak nincs mit keresniük az európai főügyész kiválasztásakor” – jelentette ki a néppárti frakció alelnöke.

Mivel az RMDSZ az EPP tagja, megkérdeztük Porcsalmi Bálint ügyvezető elnököt, hogy támogatják-e Kövesi kinevezését a tisztségre. „Sok sikert kívánunk neki! Ilyen kiváló szakemberekre van Európának szüksége” – válaszolta az RMDSZ politikusa.

Mint ismert, Kövesi kinevezése ellen eddig a leghangosabban Tudorel Toader igazságügyi miniszter tiltakozott, aki tavaly kezdeményezte a leváltását a korrupcióellenes ügyészség (DNA) éléről. A miniszter álláspontja ellenére a román kormány várhatóan semleges álláspontra helyezkedik majd az ügyben – tudta meg az Adevărul.

Ezt az álláspontot nem az igazságügyi tárca, hanem a külügyminisztérium fogalmazza meg. A napilap pedig diplomáciai forrásokból arról értesült, hogy nem támogatják majd ugyan Kövesi kinevezését európai főügyésszé, de hivatalosan nem is foglalnak állást vele szemben. Arra fognak hivatkozni, hogy Romániának az EU Tanácsa soros elnökeként pártatlannak kell maradnia ebben a kérdésben.

Az Európai Ügyészség hatásköréről itt, Kövesi kinevezésének körülményeiről itt olvashat részleteket.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?