Elölről kezdődik a korrupcióval vádolt Kiss Sándor elleni bírósági eljárás

A Nagyváradi Táblabíróság kedden visszautalta az első fokon eljáró Bihar Megyei Törvényszéknek a korrupcióval vádolt Kiss Sándor volt Bihar megyei önkormányzati elnök korrupciós ügyét. Az ítéletről a Krónika című erdélyi magyar napilap számolt be internetes oldalán, az ítélethirdetésnél jelen levő tudósítója jelentése alapján. 

Az ítélőtábla úgy találta, hogy Kiss Sándor - aki 2016 júliusáig a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetét is vezette - és az ügy másodrendű vádlottja nem részesült méltányos bírósági eljárásban, így a törvényszéknek elölről kell kezdenie a romániai korrupcióellenes ügyészség (DNA) által összeállított vádirat tárgyalását. A Krónika valószínűsítette, hogy mire újabb ítélet születik, Kiss Sándor ügye elévül. 

A politikust júniusban nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék, amely négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek. Az üzletember politikus ellen ugyanakkor 5,55 millió euró vagyon elkobzását is elrendelték a bírák, és öt évre eltiltották a közügyektől. 

A törvényszék hat-, illetve négyévi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira. Egyikük esetében 1,78 millió eurós, másikuk esetében 3,06 millió euró vagyonelkobzást rendelt el. A bírák ugyanakkor elévülés miatt megszüntették az eljárást a korrupciós ügy magyarországi vádlottjai ellen. 

A DNA vádirata szerint a debreceni Keviép Kft. Kiss Sándor lefizetésével nyert megbízást 2003-ban a nagyváradi környezetkímélő szemétlerakó megépítésére. A vádhatóság állítása szerint a Keviép egy londoni közvetítőn keresztül adta el munkagépeit romániai leányvállalatának. A londoni közvetítő cég 187 ezer euróért  vásárolta, és 500 ezer euróért adta tovább a munkagépeket. A debreceni cég könyveléséből így kivont pénzből 300 ezer euró készpénzben jutott el Kiss Sándorhoz - állította a DNA. 

A DNA közleménye szerint két másik esetben is ugyanezt a sablont alkalmazták. Romániai cégek építkezésben használt gépeket és anyagokat vásároltak nyugat-európai gyártóktól. Noha közvetlenül alkudtak az eladóval, az üzletet angliai és amerikai cégeken keresztül kötötték meg, amelyeknek több százezer euróval többet fizettek a kialkudott árnál. Az árkülönbözetet az ügyészség állítása szerint valamennyi esetben a beiktatott angliai és amerikai cégek tulajdonosa készpénzben vette fel, és fizette ki Kiss Sándornak. A csúszópénz ellenében a bihari politikus kedvező elbírálást biztosított a különböző közbeszerzési eljárásokon. 

A vádirat szerint Kiss Sándor 2004 és 2008 között 3,2 millió euró csúszópénzt kért és kapott egy üzletembertől annak a kijárásáért, hogy a nagyváradi hőerőmű az illető cégétől vásárolja a szenet. Ebben az ügyben maga a csúszópénzt fizető üzletember tett feljelentést. Kiss Sándor 2000 és 2012 között töltött be vezető tisztséget a Bihar megyei önkormányzatban. 2004 és 2008 között a megyei tanács elnöke, az azt megelőző és azt követő ciklusokban a tanács alelnöke volt.

Kapcsolódók

Kimaradt?