Egy vádlott szerint a magyar hírszerzés közreműködött Kiss Sándor bíróság elé állításában

A korrupcióellenes ügyészség (DNA) nem csak a Román Hírszerző Szolgálattal (SRI), hanem a magyar titkosszolgálatokkal is együttműködött annak érdekében, hogy bíróság elé állítsák Kiss Sándor volt Bihar megyei tanácselnököt – állítja a politikus-üzletember elleni bűnvádi per egyik vádlottja.

Mint ismert, Kiss Sándort júniusban négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta első fokon bűnösnek a törvényszék. Ugyanebben a perben további két vádlottat ítéltek el, egyiküket, Bojtor Vilmos László üzletembert hat év szabadságvesztésre. Mindhárom vádlott fellebbezett.

A nagyváradi ítélőtáblán zajló október 11-i fellebbviteli tárgyaláson Bojtor Vilmos László azt állította a bíráknak: a DNA, a SRI és a magyar hírszerzés együttesen gyakorolt rá nyomást, hogy valljon Kiss Sándor ellen. Cserében arról biztosították őt, hogy a maximális börtönbüntetésre számíthat ugyan, de felfüggesztve – írta hétfőn a Mediafax.

A DNA állítólagos visszaéléseiről rendszeresen cikkező luju.ro portál hétfőn közölte a Bojtor Vilmos László vallomásáról készült hangfelvételt, illetve az úgynevezett bizonyítási indítványáról készült másolatot is. Ez utóbbiban a vádlott vállalta, hogy hazugságvizsgáltnak vessék alá, illetve kérte azoknak a személyeknek a tanúként való beidézését, akik szerinte szintén tudtak a román és a magyar hírszerzés együttműködéséről.

Bojtor Vilmos László a bíróság előtt azt állította: az ellene zajló bűnvádi eljárás során, 2013 és 2015 között havonta felvették vele a kapcsolatot a magyar titkosszolgálat emberei, akikkel vendéglőkben, kávézókban találkozott.  Egyiküket – akit meg is nevezett – Brüsszelben kereste meg. Elmondta azt is, hogy a SRI tisztjeivel a nagyváradi Epy vendéglőben találkozott. Ők – akárcsak a DNA ügyészei – közölték vele, hogy „minden rendben lesz”, ha Kiss Sándor ellen vall.

A vádlott állítja: a DNA-nak nagy szüksége volt a Kiss Sándort terhelő vallomásra, mert szerinte az ügyészeknek nem voltak bizonyítékai az RMDSZ politikusa ellen. Értésre adta: ő betartotta az ígéretét, segített lebuktatni Kiss Sándort, ennek ellenére letöltendő börtönre ítélték.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?