Első fokon nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélték Kiss Sándort

A Bihar Megyei Törvényszék hétfőn nyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a korrupciós bűncselekményekkel vádolt Kiss Sándort, a Bihar megyei önkormányzat korábbi elnökét. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) Bihar megyei szervezetének elnöki tisztségét 2016 júliusáig betöltő Kiss Sándort négy pénzmosási ügyben, hivatali visszaélésben, csúszópénz elfogadásában és befolyással való folyamatos üzérkedésben találta bűnösnek a törvényszék. 

Az első fokon kimondott ítélet kivonatát a nagyváradi táblabíróság honlapja közölte. A törvényszék hat, illetve négy évi letöltendő börtönbüntetést rótt ki Kiss bűntársaira, ugyanakkor elévülés miatt felmentette a vád alól a korrupciós ügy magyarországi vádlottjait.

A Bihar Megyei Tanács volt elnöke ellen pénzmosás, hivatali visszaélés, vesztegetés elfogadása és befolyással való üzérkedés miatt emelt vádat az Országos Korrupcióellenes Ügyészség (DNA). A vádirat szerint 2003 és 2008 között a vádlottak - az azóta elhunyt Mudura Sándor üzletemberrel együtt - kiterjedt pénzügyi mechanizmusokat működtettek, amelyek révén több mint négymillió eurós illetéktelen haszonra tettek szert. Kiss Sándor emellett két telekeladási ügylet révén több mint hatmillió euróval károsította meg a Bihar Megyei Tanácsot - állítják az ügyészek. 

Kapcsolódók

Kimaradt?