Egy lépésnyire a magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozása

Közvitára bocsátotta a kormány a romániai magyar pedagógus-továbbképző központ létrehozására vonatkozó határozattervezetet. Az intézmény Nagyváradon, az oktatási minisztérium alárendeltségben működne.

A tervezet szerint a központ igazgatóját a tanügyminiszter nevezi ki az oktatási tárca kisebbségekért felelős államtitkárságának javaslatára. Az intézménynek legtöbb 15 munkaszerződéses alkalmazottja lesz.

A parlament idén májusban fogadta el a magyar továbbképző központ létrehozásának és szervezési kérdéseinek jogi keretét tisztázó RMDSZ-es törvénymódosító javaslatot. Az oktatási törvény eddig is lehetőséget biztosított kisebbségi továbbképző központok megalakítására, de nem szabályozta, ki hozhatja létre, illetve dönthet szervezési kérdéseikről.

A törvénymódosítás tisztázza, a kormány hatásköre e téren dönteni kormányhatározatok kibocsátásával. A magyar továbbképző központ beindításához szükséges anyagi keret biztosított, az idei állami költségvetés 2 millió lejt irányoz elő erre a célra az RMDSZ javaslatára – közölte korábban az RMDSZ sajtóirodája.

„A Nagyváradon létesítendő továbbképző központ beindítását régóta várják az erdélyi magyar pedagógusok. Ez a központ lehetőséget teremt majd számukra, hogy a képzéseket anyanyelvükön végezzék. Az itt megszerzett pontok szakmai előmenetelüket segítik” – emlékeztet az RMDSZ közleménye.

Kapcsolódók

Kimaradt?