Az `56-os hősökre emlékeztek Csíkszeredában

Az 1956-os forradalomra és meghurcoltjaira emlékeztek kedden délelőtt a csíkszeredai Kalász negyedi kopjafánál, majd este a Gloria Victis-emlékműnél.

„Élő kopjafák vagyunk, mi, akik itt állhatunk. Emlékeznünk kell az összefogásra, amely az akkori kommunista és szovjet hatalom ellen irányult” – mondta a Német Géza Egyesület közbenjárásával felállított kopjafánál Kelemen Csongor volt ötvenhatos elítélt, megjegyezve, hogy a világnak kevés tudomása van arról, ami 62 éve történt Magyarországon.

Füleki Zoltán, Csíkszereda alpolgármestere beszédében kiemelte, számos tanárt, fiatalt, diákot ítéltek el akkor, csupán azért mert szavaltak, gondolkodtak és beszélgettek. „Eltaposták ugyan a forradalmat, de mégis itt vagyunk. Most viszont nem lánctalpak fenyegetnek minket, hanem a politika” – mondta az alpolgármester.

Nagy Benedek volt ötvenhatos elítélt beszéde után csíkszeredai iskolák, intézmények, szervezetek képviselői koszorúztak. Este 6 órától az 1956-os téren, a Gloria Victis-emlékműnél tartottak megemlékezést.

Portálunk munkatársa az ötvenhatos forradalom hatvanadik évfordulóján az események erdélyi vonatkozásaira megemlékező interjúsorozatot készített erdélyi ötvenhatosokkal. Víg Emese a gyergyószárhegyi Szilágyi Árpáddal, a sepsiszentgyörgyi Bordás Attilával, a bibarcfalvi Józsa Árpáddal és a brassói Lay Imrével beszélgetett el

Kapcsolódók

Kimaradt?