Az '56-os forradalom hőseire emlékeztek Kolozsváron

A diktatúrákhoz vezető utakat kell felismerni – hangzott el kedden, az 1956-os forradalom és szabadságharc 62. évfordulója alkalmából szervezett kolozsvári megemlékezésen.

A Kolozsvári RMDSZ és a Kolozsvár Társaság által szervezett esemény a Sétatér '56-os emlékművénél zajlott. A magyar egyházak áldását követően Horváth Anna, az RMDSZ ügyvezető alelnöke beszédében úgy fogalmazott: nagy kérdés számára, hogyan lehet elmagyarázni a visszaszerezendő szabadság reményének közös gyújtópontját a fiataloknak. „Talán hallottak a régi Kolozsvárról, ahol csak félve volt ajánlatos az utcákon beszélni, vagy az 56 utáni erdélyi magyarok bebörtönzéséről” – folytatta, rámutatva: a diktatúrákhoz vezető utakat kell felismerni.

Dávid Gyula irodalomtörténész, '56-os elítélt úgy fogalmazott: a forradalom ereje a leverését követően is dacolt, a nemzet egységet alkotott. Ma is időszerű példa a forradalom arra, hogy az individualizmusra hangolt világban az egyéni szabadságot és a közös érdekeket össze kell egyeztetni – mondta.

Portálunk munkatársa az ötvenhatos forradalom hatvanadik évfordulóján az események erdélyi vonatkozásaira megemlékező interjúsorozatot készített erdélyi ötvenhatosokkal. Víg Emese a gyergyószárhegyi Szilágyi Árpáddal, a sepsiszentgyörgyi Bordás Attilával, a bibarcfalvi Józsa Árpáddal és a brassói Lay Imrével beszélgetett el.

Szabó Zsolt irodalomtörténész, a Kolozsvár Társaság vezetőségi tagja arról beszélt: a magyarországi történések után Romániában a Bolyai egyetem ellen léptek fel, koncepciós perek zajlottak. Kötelesség cselekedni a minket legázolni akaró arctalan gonosz erőkkel szemben – figyelmeztetett.

A megemlékezést a János Zsigmond Unitárius Kollégium kórusának fellépése és az Apáczai Csere János Elméleti Líceum diákjainak irodalmi összeállítása gazdagította.

A nap folyamán ökumenikus ünnepi istentisztelet és megemlékezés zajlott a Belvárosi unitárius templomban 16 órától, majd gálaestet szerveznek Magyarország Kolozsvári Főkonzulátusának szervezésében 18 órától, a Kolozsvári Magyar Operában. Ezt követően, 19:56-kor kolozsvári magyar ifjúsági szervezet ünepi műsora és fáklyás felvonulása zajlik a Mátyás király szülőháza előtti téren.

Kapcsolódók

Kimaradt?