Juncker: a befektetéseknek semmi értelme nincs a jogállamiság tisztelete nélkül

Európának két tüdővel kell lélegeznie, egy keletivel és egy nyugatival - mondta kedden, a Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának második napján Jean-Claude Juncker.

„Ha ez nem így történik, akkor Európa lélegzet nélkül marad, és az az érzésem, hogy a mi Uniónk kezd lélegzet nélkül maradni. Éppen ezért minden eddiginél nagyobb hangsúlyt kell fektetnünk az együttműködés előnyeire, és közös nyelvezetet kell használnunk, amikor keletről, illetve, amikor nyugatról beszélünk. Támogatjuk ezt a kezdeményezést, és arra bátorítjuk önöket, hogy nyissanak új kommunikációs csatornákat a kontinens két tüdeje között, ugyanakkor észak és dél között is. (...) Az európai konnektivitás elsődleges fontosságú. Minden itt elfogadott kezdeményezést és ötletet támogatunk” - jelentette ki az Európai Bizottság elnöke.

Juncker felsorolt néhányat azok közül az uniós támogatások közül, amelyek az infrastrukturális fejlesztést, illetve az energiaellátást célozzák a Három Tenger Kezdeményezés tagállamainak térségében.Hozzátette ugyanakkor, hogy a jogállamiság tiszteletben tartása elsődleges fontosságú, mert „a befektetéseknek semmi értelme nincs a jogállamiság tisztelete nélkül.”

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának célja, hogy a részt vevő országok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó regionális projektekkel kapcsolatban. A találkozó házigazdája Klaus Johannis román államfő.

Kapcsolódók

Kimaradt?