Megnyitotta Johannis a Három Tenger Kezdeményezés gazdasági fórumát

A Három Tenger Kezdeményezés történelmének fontos lapját írjuk Bukarestben - jelentette ki hétfőn Klaus Johannis államfő.

„Egy ilyen esemény annál is inkább fontos, hogy a mai világban az országok külpolitikája, sőt még a biztonságpolitikája is összefügg a gazdasági érdekekkel” - fejtette ki Johannis a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) első üzleti fórumának megnyitóján. A román államfő szerint miután politikai szinten kikristályosodtak az elképzelések, itt az ideje, hogy a 3SI a konkrét gazdasági projektek és pragmatikus eredmények szakaszába lépjen.

„Ez a fórum, amelyen a régió és az Egyesült Államok gazdasági és egyetemi szférájának több mint 600 képviselője vesz részt, és amelyet mostantól rendszeresen megszervezünk (...), igen hasznos eszköze a beruházások és a vállalkozások ösztönzésének a régiónkban” - mutatott rá Klaus Johannis.

A román elnök hozzátette, a Bukarestben zajló csúcstalálkozó egyik fő célja, hogy a tagországok kinyilvánítsák politikai támogatásukat az energetikai, szállítási és digitális összeköttetés megvalósítását célzó, közösen kijelölt regionális projektekkel kapcsolatban.

Rámutatott, a csúcstalálkozón részt vevő mindegyik ország hozzájárulhat a Három Tenger Kezdeményezés sikeréhez, Románia például regionális energetikai platform lehet, amely alapvetően hozzájárulhat a régió, sőt akár egész Európa energetikai biztonságának biztosításához.

"Arra bátorítjuk a ma itt jelen levő vállalatok, kereskedelmi kamarák, munkáltatói és ágazati szövetségek, illetve helyi hatóságok képviselőit, hogy rakják le az állandó párbeszéd és együttműködés alapjait. A javasolt projektek népszerűsítése és támogatása terén koherenciára, illetve befektetéseket vonzó mechanizmusok létrehozására van szükség" - mondta az elnök.

Az Adriai-, a Balti- és a Fekete-tenger között fekvő tizenkét uniós országot - Ausztria, Bulgária, Horvátország, Csehország, Észtország, Magyarország, Litvánia, Lettország, Lengyelország, Románia, Szlovákia és Szlovénia - tömörítő Három Tenger Kezdeményezés bukaresti csúcstalálkozójának céljai között említette még az államfő a tagállamok kereskedelmi kamaráit tömörítő hálózat létrehozását, valamint a 3SI Befektetési Alapja létrehozásának elindítását.

Beszédében hangsúlyozta, a Három Tenger Kezdeményezés megalakításának ötletét a régi és új EU-s tagországok gazdasági fejlettségi szintje közötti különbség csökkentésének igénye szülte, ugyanakkor három fő irányvonalat igyekeznek követni: gazdasági fejlődés, európai kohézió és a transzatlanti kapcsolatok erősítése.

"A régi és új uniós tagállamok gazdasági fejlettségi szintje közötti különbségek csökkentésének egyik legjobb módja a három tenger térségében lévő országok közötti, észak-déli tengelyű (de nem csak) interkonnektivitás javítása, elsősorban az energia, a szállítás és a digitalizálás terén" - mondta Iohannis, hozzátéve a 3SI jelentősen hozzájárul majd e három terület infrastruktúrájának fejlesztéséhez és korszerűsítéséhez, mintegy kiegészítve az Európai Unió hasonló célú projektjeit

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?