Levelet írt Trump a román államfőnek a Három Tenger Kezdeményezésről

Az Egyesült Államok elkötelezetten együttműködik a Három Tenger Kezdeményezés (3SI) 12 tagországával a térség energetikai, közlekedési és digitális infrastruktúrájának fejlesztésében - írta Donald Trump amerikai elnök a 3SI csúcstalálkozóját és hétfőn kezdődő bukaresti üzleti fórumát köszöntő levelében.

A Klaus Johannis román államfőhöz, a mostani kétnapos esemény házigazdájához intézett és a román elnöki hivatal által közzétett levelében az amerikai elnök felidézte, hogy a tavalyi, varsói csúcstalálkozón ő maga is részt vett, és - első, széles nyilvánossághoz intézett európai szónoklata révén - az Egyesült Államok támogatásáról biztosította a Három Tenger Kezdeményezést.

"Közös célunk az infrastruktúra fejlesztése, az üzleti kapcsolatok bővítése, az energetikai biztonság megerősítése és a szabad, méltányos és kölcsönösen előnyös kereskedelem előtt álló korlátok lebontása Kelet-Közép-Európában" - emlékeztetett az amerikai elnök.

Trump rámutatott: az Egyesült Államok büszke arra, hogy a cseppfolyósított gáz exportja révén a (Balti-, az Adriai- és a Fekete-tenger között található) "stratégiai jelentőségű" térség partnere lehet, a bukaresti üzleti fórumra érkező amerikai küldöttséget pedig Rick Perry energiaügyi miniszter vezeti.

Trump külön gratulált Romániának, Bulgáriának, Magyarországnak, Ausztriának és Szlovákiának, hogy gázvezetékek építésével teszik változatosabbá az energiaellátást. Az amerikai elnök sikeres tanácskozást kívánt, és megerősítette, hogy az Egyesült Államok a Kezdeményezés elkötelezett szövetségese marad mindaddig, amíg a 21. század biztonságosabbá és gazdagabbá tételére összpontosít.   

Kedden tanácskoznak a tagállamok

A Három Tenger Kezdeményezés - Magyarország, Lengyelország, Csehország, Szlovákia, Észtország, Litvánia, Lettország, Ausztria, Bulgária, Horvátország, Románia és Szlovénia - vezetői kedden ülnek össze Bukarestben, hogy megvitassák, hogyan válhat ez az együttműködés a kohézió, az európai uniós konvergencia és a transzatlanti kapcsolatok katalizátorává. A tanácskozáson a 3SI partnereként Jean-Claude Junckert, az Európai Bizottság elnökét is meghívták.

A 3SI csúcstalálkozóját hétfőn üzleti fórum előzi meg, amelytől a román házigazdák azt remélik, hogy segít megalapozni a kelet-közép-európai térség észak-dél irányú infrastruktúra-folyosóinak kiépítését.

Kapcsolódók

Kimaradt?