Magyarellenes tartalmakért bírságolták a Realitatea TV-t

Sorozatos magyarellenes megnyilvánulásokért 30 ezer lejes pénzbírságot szabott ki a román médiahatóság (CNA) a Realitatea hírtelevízióra - közölte pénteki hírlevelében a Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat (MIJSZ).

A magyar közösség elleni jogsértésekkel foglalkozó szervezet feljelentése alapján a CNA a Jocuri de putere (Hatalmi játszmák) című háttérműsor öt különböző - idén január 31. és május 5. között sugárzott - adásánál állapította meg az audiovizuális kódex megsértését, amely egyebek mellett előírja, hogy a "másik félnek" is lehetőséget kell biztosítani álláspontja ismertetésére.

A kódex azt is előírja, hogy a műsor moderátora nem használhat sértő nyelvezetet, nem uszíthat erőszakra, illetve a meghívottaknak sem engedheti meg mindezt - emlékeztet a MIJSZ. A kifogásolt magyarellenes megnyilvánulásokra a MIJSZ a csatorna egyik március 13. adását hozta fel példának, amelyben a műsor a székely megyeszékhelyek március 15.-i és december 1-jei (a román nemzeti ünnep alkalmából történt) fellobogózását párhuzamba állítva, ráadásul a nézőket a helyszínek és alkalmak tekintetében félrevezetve próbáltak magyarellenes hangulatot szítani.

Benkő Erika, a szolgálat vezetője szerint ez már a sokadik alkalom, amikor jogos büntetést szabtak ki a szóban forgó műsorban elhangzottak miatt, melyek a magyar közösség elleni uszításként hatottak. A Mikó Imre Jogvédelmi Szolgálat minden olyan esetben feljelentést tesz a médiahatóságnál, amikor a magyarokat érintő, negatív tartalmakat sugároznak a hazai televíziók és rádiók - szögezte le a közlemény.

Kapcsolódók

Kimaradt?