„1000 Covid-beteget gyógyítottam meg” – botrányt kavartak egy nagyváradi orvos kijelentései

Hivatalból fegyelemi eljárást indított a Bihar Megyei Orvosi Kamara egy magánrendelőt működtető nagyváradi orvos ellen, aki a sajtóban támadta orvos kollégáit. Dr. Flavia Groşan azt állítja, hogy egy „banális antibiotikummal” meggyógyította a hozzá forduló koronavírusos betegeket, miközben a nem megfelelő kezelés miatt a halál fenyegeti azokat, akik az úgynevezett Covid-kórházakba kerülnek.

Országos visszhangot váltottak ki egy nagyváradi tüdőorvos kijelentései, amiket a National.ro nevű internetes oldal tett közzé kedden „Egy román orvos csodát művel. 100 százalékban kigyógyultak a koronavírus-fertőzésből” címmel. Dr. Flavia Groşan szerint egyetlen napnyi kórházi beutalás nélkül eddig mintegy ezer olyan pácienst gyógyított meg, akik a koronavírus-fertőzés különböző stádiumaiban kerültek hozzá. Elmondása alapján a fertőzötteket „atipikus tüdőgyulladással” kezelte, miközben szerinte a kórházakban „hatalmas hibákat követnek el a Covid-protokollummal, amivel gyakorlatilag megölik az embereket”.

Az orvos azt mondja, ő a járvány kezdetétől azt szorgalmazta – eredménytelenül –, hogy a páciensek légzését csak kis adag oxigénnel segítsék, intubálás nélkül.

„Én követem a klasszikus gyógyítási szokásomat, amely olcsó, és magában foglalja a makrolid antibiotikumok közé tartozó klaritromicint" – magyarázta. Elmondása szerint a vírusos és atipikus tüdőgyulladásos esetek gyógyítása során egy évtizede alkalmazza ezt az antibiotikumot, amit adott esetben más gyógyszerekkel egészít ki, ha ez egymagában nem képes megbirkózni a fertőzéssel. „Ez olyan kezelési módszer, amely hozzám tartozik” – írta cikkében a nagyváradi orvos.

A Bihar Megyei Orvosi Kamara a cikk megjelenésének másnapján hivatalból fegyelmi eljárást indított az ügyben az orvos ellen, főleg az állami egészségügyi rendszert és a koronavírus-fertőzöttek kezeléséről szóló kijelentései miatt.

Dr. Carmen Pantiș, a Bihar megyei kamara igazgatója a Bihoreanul hetilap internetes kiadásának elmondta, a vitatott cikk szerzője, Flavia Groşan doktor az állításaival nagymértékben hozzájárult az infektológus szakemberekbe és a sürgősségi osztályokon dolgozó specialistákba vetett bizalom megrendüléséhez. „Elhívtam, hogy állításait támassza alá az orvosi kamara etikai bizottsága előtt is. Felhívtam telefonon, és nyitottnak tűnt” – tudatta Dr. Carmen Pantiș.

Az orvosi kamara vezetője szerint Dr. Flavia Groşan a 2000-es évek közepén a nagyváradi régi tüdőkórház igazgatója is volt, ahonnan a margittai kórházhoz igazolt, majd négy évvel ezelőtt visszavonult a közegészségügyből és egy magánrendelőt nyitott Nagyváradon.

„A valóság az, hogy számos páciens, miután Groşan doktornőhöz fordult a magánrendelőjében, súlyos állapotban került kórházba. Hogyan tehetsz úgy, hogy száz százalékban meggyógyítottál ezernyi embert, miközben tudod, hogy a betegeid súlyos állapotban kerültek kórházba?” – magyarázta az orvosi kamara elnöke.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Carmen Pantiș közölte, hogy az intenzív osztályon dolgozó orvosokat felháborították Groşan doktornő kijelentései, amikkel súlyos szakmai vétségeket követett el. „Nem mondhatod azt, hogy gyertek hozzám és adok nektek életet és egészséget, mert tulajdonképpen ezt mondja, és hogy a többi orvos bűnöző” – fogalmaz Pantiș. Nem bocsátkozik becslésekbe arra vonatkozóan, milyen következményei lehetnek Flavia Groşan kijelentéseinek, de akár ideiglenesen fel is függeszthetik, sőt meg is vonhatják a praxisát.

(Flavia Groşan négy éve visszavonult az állami egészségügyi rendszerből, azóta egy magánrendelőt működtet Nagyváradon | Szövegbe ágyazott fotó: National.ro, címlapképi illusztráció forrása: Katasztrófavédelem)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?