Már Hunyad megyében is működik a kisebbségvédelmi szolgálat

A dél-erdélyi szórványban a korrektség és a békés együttélés jellemző a közösségekre, "de azért időnként itt is tapasztalhattuk, hogy a társadalom nem képes végleg levetkőzni a nacionalista, szélsőséges indulatokat" - jelentette ki az RMDSZ Hunyad megyei szervezetének elnöke a "Mikó Imre" kisebbségvédelmi szolgálat szerdai elindításakor.winjkler

Winkler Gyula európai parlamenti képviselő úgy fogalmazott, a beinduló szolgálat támaszt és segítséget jelent azokban az esetekben is, amelyeken a magyarságukban sértett egyének mindeddig inkább túlléptek. „Félre kell tennünk a negatív beidegződést és büszkén kell vállalnunk magyar identitásunkat, anyanyelvünket, úgy ahogyan például a Hunyad Megyei Magyar Napokon a nyilvánosság elé léptünk és megmutattuk magyarságunkat. Tavaly a vajdahunyadi önkormányzati választásokon láthattuk, amint emelkedik a társadalmi tét, azonnal fellángol a magyarellenesség és a kirekesztés. Sajnos ilyenkor a legkönnyebb a kisebbségeket okolni, nekünk ez ellen fel kell lépnünk. Ennek egyik eszköze az új, Mikó Imre kisebbségvédelmi szolgálat" - fogalmazott Winkler.

A Mikó Imre nevével fémjelzett szolgálat Erdély-szerte működik, célja, hogy eligazítást adjon és megoldást javasoljon magyar embereknek és magyar intézményeinknek, akiket magyarsága miatt ért hátrányos megkülönböztetés.

Hunyad megyében négy településen: Déván, Vajdahunyadon, Lupényban és Petrozsényban állnak a panaszosok rendelkezésére az RMDSZ önkormányzati képviselői vagy helyi elnökei, a szolgálat megyei felelőse Kofity Zoltán irodavezető.

Kimaradt?