Final Cut - Hölgyeim és Uraim: kolozsvári katarzis

Most először szerepelt hivatalosan erdélyi filmfesztivál programján Pálfi György Final Cut – Hölgyeim és Uraim című filmje: a 12. Filmtettfeszt szombat este tűzte műsorára. A 2011-ben készült montázsfilm máris komoly elismertségre tett szert. A Cannes-i Fesztiválon vastapssal jutalmazták. Érthető, hogy a kolozsvári Győzelem mozi terme zsúfolásig megtelt.

finalcut cannes

Az oktatófilm különlegessége, hogy kizárólag ingyenes vetítéseken tekinthető meg, mivel jogilag bonyolult procedúra lenne, és rengeteg pénzbe kerülne minden egyes felhasznált mű megvásárlása. Pálfi György műve ugyanis 450 olyan film válogatott jeleneteiből készült, amelyek – ha más-más korban, és más-más műfajban is születtek –, vitathatatlanul fontos darabjai a filmtörténetnek. A film 120 perce alatt szinte folyamatosan hallani lehetett a felismerés hangjait amint megjelent egy snitt valamely ismert alkotásból.

finalcut

Emellett mégis saját története van. A képernyőn több tíz nő- és férfiarc jelenik meg, Audrey Hepburntől Hófehérkéig és Woody Allentől Latinovits Zoltánig, más-más korok és kultúrák ideáljai, mégis egyetlen nő és férfi találkozásának romantikus melodrámáját tárja elénk a film. Közben a nagy klasszikusok apró jelenetei teljesen más értelmezést nyernek – emiatt a rendező „recicle-filmenk” is nevezi.

A vetítés utáni beszélgetésből kiderült, először jeleneteket keresgéltek, azokat vágták össze óriási kíváncsisággal, hogy mi fog vajon kisülni belőle. Két év tervezés, három év munka áll az alkotás mögött, amely a mozi születésének 100 éves fordulójára készült. Visszaköszönnek belőle az első mozielőadástól, Lumiére A vonat érkezésétől az Avatarig olyan filmek kockái, amelyekre valaha tömegesen gyűltek be a nézők a mozivásznak elé, és lenyűgözve hagyták el a termeket.

finalcut plakat

Interaktív filmnek is nevezhető az alkotás, hisz a néző reagál a felismert szereplőkre, felelevenedik benne a film története, amelyből a kiragadott jelenet származik, ugyanakkor kénytelen belehelyezni az új történetbe, amely épp előtte játszódik. Célként is ott lebegett alkotás közben, hogy mindenki megtalálja a kedvenc színészét, filmjét. A paletta pedig igen színes: a fekete-fehér némafilmtől a 3D-s csúcstechnikáig, a pornótól a Disney-rajzfilmekig, Hollywoodtól Bollywoodig minden nemzet filmgyártása benne van ebben a hatalmas filmtokányban. 

Kimaradt?