„Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát”

Az autonóm Székelyföld el tudná tartani magát, hiszen gazdasági mutatói most sem rosszabbak az országos átlagnál, viszont az önrendelkezés olyan emocionális energiákat szabadítana fel, amely pozitívan hatna a gazdaságra – jelentette ki lapunk érdeklődésére Antal Árpád.

Sepsiszentgyörgy polgármestere szerint az Adevărulban korábban megjelent írásra reagált, amely szerint az önrendelkező Székelyföld gazdaságilag életképtelen lenne. A politikus úgy véli, a napilap elemzése ellentmond saját magának.

Az Adevărul szerint ugyanis a három székely megye (Kovászna, Hargita és Maros) összterméke tavaly hatmilliárd eurót tett ki, ami az 1,12 millió lakosra vetítve, ötezer euró körüli egy főre eső GDP-t jelentene. Antal rámutatott, hogy a székelyföldi megyék egy főre eső összterméke (GDP) megközelíti az országos átlagot, tehát az Adevărul elemzése szerint azt kellene jelentenie, hogy Románia nem tudja eltartani saját magát.antal

„Határozottan állítom, hogy el tudjuk tartani magunkat, és az autonómia olyan emocionális energiákat szabadítana fel a székelyföldi közösségben, amellyel a bruttó nemzeti összterméket jelentősen tudnánk növelni” – jelentette ki a polgármester. Hozzátette: a székelyföldi vezetőket nem csak a bruttó nemzeti össztermék érdekli,  hanem a közösség „nettó biztonságérzete”, boldogsága és jövőképe is.

„Sok olyan a gazdaságban nem létező mutató van, ami a székelyföldi közösséget érdekli, és ezek a GDP-t is pozitívan befolyásolhatnák” – véli a sepsiszentgyörgyi politikus.

Antal Árpád tavaly novemberben hivatalos statisztikákat mutatott be, amelyek szerint Kovászna és Hargita megye távolról sem tartozik az ország legszegényebb régiói közé. Annak ellenére, hogy jóval kevesebb pénzt kapnak az államtól, mint a Kárpátokon túli megyék, a középmezőnyben vannak.

Kimaradt?