Boda József: nem lesz kormányon az RMDSZ

Boda József szerint a liberálisok ellenkezése és a hatalmas parlamenti többsége miatt nem valószínű, hogy a Szociál-Liberális Szövetség (USL) bevonja a kormányba az RMDSZ-t. „A 2001-2004 közötti helyzet ismétlődhet meg, amikor a magyar szervezet a parlamentből támogatta az akkor szociáldemokrata pártot" – mondta a maszol.ro-nak.

A politikai elemző úgy véli, az RMDSZ felé történő nyitásával Victor Ponta miniszterelnök saját alakulatának, a Szociáldemokrata Pártnak (PSD) a helyzetét akarta erősíteni a Szociál-Liberális Szövetségen belül, illetve az USL helyzetét Traian Băsescu államfővel szemben. „Szerintem urnazáráskor Ponták sem tudták még, hogy meglesz a kétharmados többség, inkább 50 százalékhoz közeli eredményre számítottak, nem bíztak az exit pollokban, hiszen megjárták már. Az RMDSZ-nek tett ajánlatával a kormányfő meg akarta előzni az államfőnek egy esetleges hasonló, szintén Kelemen Hunoréknak tett ajánlatát" – magyarázta.IOSIF-BODA

Boda úgy véli, a Románia Haladásáért Országos Szövetséggel (UNPR) bejelentett fúzió is azt bizonyítja, hogy a PSD elnöke pártja hosszú távú megerősítésében gondolkodik, és az RMDSZ felé tett lépésével az „USL utáni helyzetre" felkészülve partnereket keres. „Szerintem előbb utóbb USL szét fog szakadni. Ez az átka annak, hogy a parlamentben alig lesz ellenzéke, nincs összetartó külső erő. Ezért a szociálliberálisok a Szolidaritás sorsára juthatnak, amely annak idején hatalmas többséggel nyert Lengyelországban, majd részekre szakadt" – jelentette ki.

Másfelől Boda szerint Victor Ponta az EU döntéshozóinak is kívánt üzenni. „A miniszterelnöknek az államfő felfüggesztési kísérlete során elkövetett jogsértések és a plágiumügyek miatt még mindig nagyon rossz a megítélése a nyugati kancelláriákban. Az RMDSZ felé történő nyitásával azt üzeni, hogy az Európai Néppárt egyik tagjával is képes kormányozni, s a romániai magyar kisebbséget partnerének tekinti" – fogalmazott az elemző.

Boda József elismerte: maga sem érti az államfőnek azt a gesztusát, hogy a választások napján, urnazárás előtt három órával szavazásra buzdítsa a romániai magyarokat. „Csak annyit tudok, hogy Traian Băsescu bátorította a Magyar Polgári Párt, majd az Erdélyi Magyar Néppárt létrehozását" – jelentette ki.

Kimaradt?