Bogdán Tibor: Párizsi bevásárlás

Ki készítette vajon a fotókat a (volt) államfőjelölt és pártelnök Elena Udrea és a Szervezett Bűnözést és a Terrorizmust Kivizsgáló Igazgatóság, a DIICOT főügyésze, Alina Bica közös kis párizsi kiruccanásáról-bevásárlásáról? A külföldi hírszerzés vagy lesifotósok kapták le a politikailag enyhén szólva is különös párost? Esetleg Elena Udrea keze van a felvételek nyilvánosságra kerülésében, hogy politikai pártok, titkosszolgálatok áldozataként tüntesse fel magát? De ugyan ki támadna egy olyan jelöltet, akinek esélye sem volt bejutnia az elnökválasztások második fordulójába? És vajon ki tekint áldozatnak egy olyan politikust, aki főügyészekkel barátkozik…

Persze, a felvételek nyilvánosságára kerülésének feltételeit is érdekes lenne megtudni – ám messze nem ez a fő probléma.

A közös párizsi bevásárlásról készült fényképekkel a baj az, hogy azokon az ügyészség egyik fontos szektora, a DIICOT vezetője egy politikussal közösvíkendezik. Márpedig egy főügyésznek gondosan kell ügyelnie a semlegességére, nem lehet jóban sem kormánypárti, sem ellenzéki politikusokkal.

És vajon Elena Udreának ez a hányadik hétvégéje igazságszolgáltatási, bűnüldözési magas rangú tisztségviselőkkel? Ha Elena Udrea ezúttal igazat mondott, és valóban öt éve szoros barátságot ápolnak, együtt jártak moziba, színházba, akkor a magas rangú igazságszolgáltatási tisztségviselő nem csak a saját, hanem az általa képviselt – és még mindig vezetett – intézmény tekintélyét is lerombolja. Egyébként érthetetlen, hogyan lehet Alina Bica továbbra is a DIICOT vezetője…

A magas rangú igazságügyi tisztségviselők jogállását szabályozó törvény értelmében e tisztség betöltői nem szolgálhatnak politikai célokat, doktrínákat, nem lehetnek politikai alakulatok tagjai, nem folytathatnak politikai jellegű tevékenységet, illetve óvakodniuk kell mindenfajta politikai meggyőződés kinyilvánításától.

A fényképpel az is gond, hogy a szervezett bűnözés kivizsgálásával megbízott főügyész olyan személyek társaságába került, akiket korrupcióval, közpénzek lenyúlásával gyanúsítanak, százmillió eurós csúszópénzek követelésével vádolnak. Elena Udreának, úgy tűnik, mindig peche van; szüntelenül ilyen emberek veszik körül, gondoljunk csak volt férjére, Dorin Cocoşra, kegyeltjeire, Gheorghe „Pinalti” Ştefanra, Florin Popescura, a kétes hírű üzletemberre, Nicu Niróra…

Ezek után hogyan lehetne komolyan hinni, hogy az Elena Udreával puszipajtásságban lévő Alina Bica komoly vizsgálatot indít majd az ilyesfajta emberek esetében?

Ezzel a fényképpel még az is a baj, hogy Alina Bica nem érdemei, hanem az Udreához fűződő jó viszonya miatt került mostani tisztségébe – a főügyészek kinevezéséről Traian Băsescu és Victor Ponta közötti alku „jóvoltából”. Aggasztó, hogy Elena Udreának ekkora befolyása van az államfőre, aki ennyire fontos tisztségek esetében is enged pártfogoltja szeszélyeinek. Ki tudja, hány jelentős kulcsfontosságú tisztség esetében befolyásolta a romániai politikai életet egyébként többször és gyakran végzetesen befolyásoló Elenák legutóbbika a közelében kezesbáránnyá szelídülő, amúgy viszont rettenthetetlen hajóskapitányt?

Traian Băsescu kitart amellett, hogy a fotók kapcsán az elsőrendű kérdés, ki volt a fotós! És ígéretéhez híven erről már tárgyalt is a hírszerzés vezetőivel. Meggyőződése ugyanis, hogy a pártfogoltját, Elena Udreát lejáratni igyekvő – és a francia hírszerzéssel társult! – Külföldi Hírszerző Szolgálat keze van a dologban…

Túl azon, hogy nem igen tudni, miért lenne fontos bármilyen ország hírszerzésének a választások negyedik helyén végző, alig öt százalékot elérő Elena Udrea, államfőnk francia hírszerzést is gyanúba keverő kijelentése akár diplomáciai konfliktushoz is vezethet.

Vajon tényleg ennyire szép lenne a politikus asszony? 

Kimaradt?