Visszaléptek az Európa-kupától az izraeli kosárlabda-csapatok

Közös közleményben jelentette be szerdán három izraeli sportklub, hogy kosárlabda-csapatai visszalépnek a FIBA Európa-kupa 2023–2024-es szezonjától.

Fotó: A Bnei Ofek Dist Herzlija Facebook-oldala

Az izraeli-palesztin fegyveres konfliktus miatt az izraeli csapatok nem szervezhetnek hazai környezetben nemzetközi mérkőzést, de jóváhagyták a számukra, hogy Cipruson fogadják ellenfeleiket. A Bnei Ofek Dist Herzlija, az Ironi Ness Ziona és a Hapoel Galil Elion klubjai viszont közleményükben azt írták, hogy a nemzetközi szövetség (FIBA) által megszabott feltételek teljesíthetetlenek, ezért a visszalépés mellett döntöttek. „A nemzetközi porondon elismert egyesületekként arra számítottunk, hogy a háború fényében megértőbb és elfogadóbb lesz velünk szemben a hozzáállás” – fogalmaztak, bírálták a nemzetközi szervezet hozzáállását.

Az MTI beszámolójában rámutatott arra, hogy a FIBA arra kötelezte a három klubot, hogy jövő hétfő és november 17. között játsszák le három csoportmeccsüket a negyedik legrangosabb európai klubtornán, de úgy, hogy legfeljebb heti egy találkozót rendezhetnének. Ez eleve lehetetlen, ugyanakkor még azzal is nehezítették a helyzetüket, hogy az izraeli együttesek nem tartózkodhattak volna hosszabb ideig a szigetországban, mivel egy nappal a meccs előtt kell megérkezniük, és a találkozó másnapján el kellene hagyniuk Ciprust. A három csapat közül a Herzlija épp egy magyarországi gárdát, az Alba Fehérvárt fogadta volna szerdán.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?