FIBA Europe Cup: csak futott az eredmény után az U-BT

Vereséggel kezdte a Kolozsvári U-BT a férfi kosárlabda FIBA Europe Cup második csoportkörét. A Szamos-parti alakulat saját csarnokában maradt alul a holland Donar Groningennel szemben.

A mintegy 2500 néző előtt lejátszott mérkőzést a vendégek kezdték jobban, Mihai Silvășan tanítványai egy sebességfokozattal alacsonyabban futottak ki a küzdőtérre, így a 4. percben 4-11-et, a 6. percben 9-17-et pedig mutatott az eredményjelző tábla. Egy gyors hazai időkérés kellett a sorok rendezéséhez és ha az első negyed végén Cunningham nem süllyeszt el egy távoli triplát, akkor döntetlennel zárult volna ez a játékrész. (19-22)

A második negyed ugyanúgy kezdődött, ahogy az első, a Groningen „állva hagyta” az U-t, Silvășannak 3 perc után időt kellett kérnie (21-31). Most nem vált be a védekez-váltás, a hollandok előnye fokozatosan nőtt, nagyszünetre 18 pontos vezetéssel vonulhattak (30-48).

A mérkőzés előtti csapatösszehasonlításban azért tűnbt izgalmasnak az U-BT és a Donar összecsapása, mert a legjobb védekezéssel (Donar) rendelkező alakulat a második legjobb támadással bíró csapattal került össze. Az első félidő után csak egyikükről mondható el, hogy beváltotta az előzetes reményeket.

A második félidő elején a házigazdák sokkal agresszívebb letámadással próbálkoztak, de a megszerzett labdákat nem becsülték meg. Segítséget a felzárkózáshoz az ellenféltől kaptak, a Donar támadójátéka is megkehesedett, egyre gyakrabban pattantak vissza a labdáik: 5 perc alatt csak 3 pontot szereztek, így az U-BT hártánya 12-re csökkent (39-51). Ebben a játékrészben a házigazdák két válogatottja, Giordan Watson és Kuti Nándor volt igazán elemében, előbbi a pontszerzésben, utóbbi a védekezésben és lepattanózásban nőtt fel a feladathoz. A negyedet 18-8-ra nyerték meg a házigazdák, így tíz perccel a vége előtt 50-50-at mutatott az eredményjelző-tábla.

A feszültség rányomta a bélyegét mindkét csapat játékára, az amúgy biztos kezűnek számító Kromah és Sakic nagyszerű pozícióból is hibáztak. Hogy mégis esélye volt a végén fordításra az U-BT-nek nagymértékben Watsonnak köszönhető, ugyanis a román válogatott honosított irányítója betöréseivel és tripláival visszahozta csapatát a meccsbe. 3 perccel a vége előtt 64-71 volt az állás, ami 20 másodperccel a sípszó előtt Watson és Kromah kosaraival 68-71-re módosult. A vendégek időt kértek, majd értékesítették támadásukat. Kuti keze nem remegett meg a büntetővonalról, majd a következő holland támadás sikeres kivédekezése után Watson kezében volt az egyenlítés lehetősége. A triplakísérlet kifordult a gyűrűből, majd Curry csak egyet dobott be a gyors faultért kapott büntetőkből. (70-74).

A remény sugarát Calnicenco triplája élesztette fel ismét (73-74), majd a egy holland büntető után ismét Watson száguldott végig a pályán: kétpontossal hosszabbításra menthette volna a meccset, egy triplával a győzelem is meglehetett volna. A vendégek hibára kényszerítették, majd a megítélt büntetőkkel bebiztosították győzelmüket (73-77)

U-Banca Transilvania-Donar Groningen 73-77 (19-22, 11-26, 20-10, 23-19)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?