Utoljára együtt – gálameccsen búcsúzik a romániai labdarúgás aranygenerációja

Harminc évvel az 1994-es labdarúgó-világbajnokság után még egyszer, utoljára pályára lép a romániai labdarúgás aranygenerációja. Az a Gheorghe Hagi, Miodrag Belodedici, Ilie Dumitrescu, Viorel Moldovan, Florin Răducioiu, Dan Petrescu vagy éppen Gheorghe Popescu nevei által fémjelzett együttes, amelyik azon az amerikai seregszemlén minden idők legjobb romániai eredményeként a negyeddöntőbe jutott.

Fotó: Az aranygeneráció Facebook-oldala

Svájc, a házigazda Egyesült Államok, valamint Kolumbia ellőtt végezve jutottak tovább az A csoport első helyéről, hogy utána a nyolcadöntőben 3-2-re kiejtsék a sportág egyik nagyhatalmát, a Gabriel Batistutát soraiban tudó argentin együttest. A negyeddöntőben a svédekkel szemben, büntetőkkel maradtak alul. Szövetségi kapitányként Jenei Imre nevével indult a fénykor, bár a vébén Anghel Iordănescu vezényelte pályára a játékosokat, a sikertörténet pedig a 2000-es Eb-vel ért véget.

„Mindig is azt mondtam, hogy mi, akik a válogatottban voltunk ’94 és 2000 között megérdemeltünk volna egy búcsúmeccset. Sajnos egyéni meccseket nem szervezhetünk, ezért lesz egy utolsó búcsúmeccse az Aranygenerációnak. Utoljára játszunk együtt” – mondta Gică Popescu, amikor szerdán többedmagával bejelentette a 2024. május 18-ra tervezett gálát. Az esemény Bukarestben, az Național Arénában lesz.

„Azt szeretnénk, hogy az ellenfél csapatát Mourinho vezesse, a meghívottak között pedig itt legyen Stoichkov, Rivaldo, Figo” – mondta. Bevallása szerint időben bejelentették, hogy legyen idejük felkészülni, hogy méltón viseljék a nemzeti mezt. És ha már mezek, tájékoztatása alapján tárgyalni fognak az Adidas-szal annak érdekében, hogy pont ugyanolyan felszerelésben léphessenek pályára, mint amilyenben az 1994-es világbajnokságon. „Nem könnyű tudni, hogy többet már soha nem fogunk együtt játszani. Megérdemeljük ezt a gálát 30 évvel az 1994-es vébé után” – mondta.

Ilie Dumitrescu hozzátette, hogy szeretné, ha ezen a meccsen a 2016-ban elhunyt Daniel Prodanról is megemlékeznének. „Megérdemelte volna, hogy velünk legyen” – mondta, hiszen a szatmári klasszis ugyancsak az aranygeneráció tagja volt. Dumitrescu hozzátette: ez egy érzelemdús pillanat mindannyiuk számára. „Véget ér egy szép történet. Az a vb volt életem legszebb eseménye” – fogalmazott.

(Nyitókép: Gheorghe Hagi Facebook-oldala)

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?