BL: a keddi játéknapon nyolcból ötször a vendégek ünnepelhettek

A héten játsszák a Bajnokok Ligája 3. fordulójának mérkőzéseit.

Manchester United– Köbenhavn 1-0

A Köbenhavn vezetőedzője, Jacob Neestrup elégedett lehetett csapatával az első félidőben. A dánok jól megszervezték a védekezést, és nem hagytak túl sok lehetőséget a Manchesternek. Elöl pedig sikerült nyomást helyezniük a hazaiakra, gólveszélyesen támadtak, a kapufát is eltalálták Diogo Goncalves révén.

Erik ten Hagnak mindenképpen át kellett szerveznie csapatát a második félidőre a győzelemért. Bár az angolok kevéssel többet birtokolták a labdát, és többet is támadtak, játékuk nem volt igazán hatékony.

A második félidő elején a Köbenhavn megszerezhette volna a vezetést Lukas Lerager lövése után, de Onana nagy bravúrral védett. A másik oldalon meg Kamil Grabara védett nagyszerűen a szünetben beálló Christian Eriksen lövése után. A vezető gólt a 72. percben Harry Maguire révén szerezte meg a United. Többször is növelhette volna előnyét a hazai alakulat, de ez Alejendro Garnachónak sem jött össze, illetve Grabara remekül védett a vendégeknél.

A dráma nem maradt el a végén: a 94. percben Scott McTominay szabálytalanságot követett el a 16-oson belül, ezért büntetőt végezhetett el a Köbenhavn, Jordan Larsson lövését azonban André Onana kivédte.

Galatasaray–Bayern München 1-3

Kingsley Coman a 8. percben megszerezte a vezetést a Bayernnek, Loroy Sané nagyszerű passza után talált be. A törökök azonnal válaszolhattak volna, akár kétszer is, de Kerem Atürkoglu lövését Sven Ulreich bravúrral védte, majd Ayhan bombázott fölé néhány méterről. A 30. percben büntetőhöz jutott a Galata, és ezt a hazaiak már kihasználták. Egész pontosan Mauro Icardi, aki panenkázva verte át Ulrichet.

A félidő végéig 1–1 maradt az eredmény, ami a helyzeteke száma alapján kisebb csoda volt. A Galata nagyon jól, lendületesen játszott, de sem a török, sem a német együttes nem tudta kihasználni a helyzeteit.

A második játékrészben sem változott a játék képe, mindkét csapat előtt sok lehetőség adódott. Végül a Bayern törte meg a gólcsendet: Harry Kane a 73. percben ismét vezetéshez juttatta Thomas Tuchel csapatát. Aztán hat perccel később Jamal Musiala is betalált, eldöntve a három pont sorsát.

A-csoport, 3. forduló

  • Manchester United (angol)–FC Köbenhavn (dán) 1–0
  • Galatasaray (török)–Bayern München (német) 1–3

1. Bayern München                   3                 3              –             –             9–5         9
2. Galatasaray                            3                 1              1              1              6–7         4
3. Manchester United               3                 1              –             2              6–7         3
4. FC Köbenhavn                       3                 –             1              2              3–5         1

Sevilla FC –Arsenal 1-2

Nagyon hamar, már a 8. percben megszerezhette volna a vezetést az Arsenal – Gabriel Martinelli került ziccerbe, de nem tudott túljárni Orjan Nyland eszén. Az első félidő hajrájában Jusszef en-Nesziri révén a Sevilla is előnybe kerülhetett volna, lövése azonban elsuhant a bal kapufa mellett.

Talán már elkönyvelték a hazaiak, hogy gól nélküli döntetlennel vonulhatnak szünetre, ám egy gyors kontra után ismét Martinelli ugrott ki, ezúttal okosan elvitte a kapus mellett, majd az üres kapuba gurított. A fordulás után is élesebb volt az Arsenal, az 53. percben Gabriel Jesus fantasztikus lövésével meg is duplázta az előnyt.  Öt perc elteltével aztán a Sevilla is beköszönt, Nemanja Gudelj fejelt Raya kapujába jobb oldali szöglet után. 1–2

Bár még sok volt hátra, és nyomtak az andalúziaiak a hajrában, már nem tudtak újabb gólt szerezni, így az Arsenal begyűjtötte a három pontot.

RC Lens–PSV Eindhoven 1-1

A csoport másik mérkőzésén a PSV az 55. percben került előnybe a Lens vendégeként – Johan Bakayoko nagyjából 20 méterről tüzelt ballal, lövése a jobb alsó sarokban kötött ki. A franciák nem zavarodtak meg a kapott góltól, tíz perccel később jött is az egyenlítés – Elye Wahi révén 1–1-re módosult az állás, ez pedig nem is változott a hármas sípszóig.

B-csoport, 3. forduló

  • Sevilla FC (spanyol)–Arsenal (angol) 1–2 (0–1)
  • RC Lens–PSV Eindhoven 1-1

1. Arsenal                 3                 2              –             1              7–3         6
2. Lens                      3                 1              2              –            4–3         5
3. Sevilla                   3                 –             2              1              4–5        2
4. PSV                       3                 –             2              1              3–7         2

Sporting Braga–Real Madrid 1-2

A Braga kezdte akaratosabban a mérkőzést, a negyedik percben már tizenegyest reklamáltak a portugál csapat játékosai, de Michael Oliver játékvezető sípja néma maradt. Negyedóra játék után megtörte a Braga ellenállását a királyi gárda: Vinícius robogott el a bal szélen, majd az őt fogó védőt bolonddá tette – beadását a Saatcit megelőző Rodrygo küldte a hálóba, Matheus hiába ért bele, védeni nem tudott. A hazaiakat nem roppantotta meg a kapott gól, többször is zavarba hozták a Real védelmét, de Kepának nem kellett játékba avatkoznia, mivel a védők minden lövésbe bele tudtak vetődni. A 34. percben ismét megzörrent a hazai háló, de úgy a gólpasszt adó Vinícius, mint Rodrygo lesről indult, így maradt az 1–0. A játékrész hajrájában Djaló lőtt mellé nagy helyzetben, az angol játékvezetői csapat azonban itt is lest intett.

A fordulás után néhány perccel Bellingham duplázhatta volna meg a királyiak előnyét, ám Matheus ezúttal résen volt. Az 59. percben ismét a brazil kapusnak kellett beavatkoznia, ezúttal Camavinga tekerését ártalmatlanította. Két perccel később már ő sem tudott segíteni: Vinícius tálalt Jude Bellingham elé, aki 16 méterről kilőtte a bal alsó sarkot. Újabb két perc elteltével már a hazai közönség ünnepelhetett: szép akció végén Alvaro Djaló lőtt a rövid sarokba, Kepa csak beleérni tudott a lövésbe. A gól adta adrenalinlöketet meglovagoló Braga akár egyenlíthetett volna, de Horta ziccerben középre lőtt, s Kepa, ha üggyel-bajjal, de szögletre tudta tolni a labdát.

A 82. percben a teljes mérkőzésen remekül játszó Vinícius hiába vitt végig egyedül egy tökéletes kontrát, gólját les címén érvénytelenítette Oliver. A mérkőzés utolsó szakaszában az egyenlítésért támadott a Braga, de az áhított gólt nem tudta megszerezni: Carlo Ancelotti együttese az elvárható minimumot hozta a festői Municipalban. 1–2

Union Berlin–SSC Napoli 0-1

A győzelmi kényszerben pályára lépő – a Real Madrid, majd a Braga ellen is drámai módon alulmaradó – Union Berlin kezdte harciasabban a találkozót, de Haberer kapáslövése a kapu mellett szállt el, majd Leite bólintott a jobb oldali kapufa mellé. A 24. percben a vezetést is megszerezték a berliniek, a gólt előkészítő Fofana azonban lesről indult, így maradt a 0–0. Néhány perccel később ismét a hazaiak veszélyeztettek, Aaronson 12 méterről csúnyán a kapu fölé lőtt. Urs Fischer együttese a félidő hajrájában is nyomás alatt tartotta az olaszokat, előbb Fofana lövését védte Meret, majd Rani Khedira próbálkozása szállt el a jobb oldali kapufa mellett. Az első játékrész helyzeteit – a 33 százalékos labdabirtoklás dacára – tehát többnyire a hazaiak dolgozták ki, de a Fofana egyértelmű leshelyzetének hála döntetlennel vonulhattak a szünetre.

A fordulás után jó 20 percig nem jegyezhettünk fel valamire való eseményt, majd a 65. percben megvillant a Napoli grúz csillaga, Hvicsa Kvarackhelia, aki szép csel után az alapvonalról az ötös sarkára passzolt, ahonnan Giacomo Raspadori a hálóba bombázott a tehetetlen Rönnow mellett.

A 80. percben centiméterek hiányoztak az egyenlítéshez: Knoche csúsztatása járt fájdalmasan közel a jobb alsó sarokhoz.

C-csoport, 3. forduló

  • Sporting Braga–Real Madrid 1-2
  • Union Berlin–SSC Napoli 0-1

1. Real Madrid             3             3              –             –             6–3         9
2. Napoli                      3             2              –             1              5–4        6
3. Braga                        3             1              –             2              5–6        3
4. Union Berlin            3              –             –             3              2–5         0

Internazionale–Red Bull Salzburg 2-1

Az elmúlt hetekben felemás teljesítményt nyújtó Salzburg a Serie A-t vezető Internazionale otthonába látogatott. A hetvenezer néző előtt rendezett mérkőzést az osztrákok kezdték veszélyesebben, előnyt azonban az olaszok tudtak szerezni: a 19. percben a Mhitarjan indította akció végén Alexis Sánchez lőtt a hosszúba.

Az Inter első valamirevaló helyzetéből került előnybe, ezután pedig még több veszélyes támadást is vezetett, a következő gólt azonban a Salzburg szerezte: az 57. percben Simic labdáját Kjaergaard Oszkar Glukh elé készítette le, az izraeli pedig szép lövéssel egyenlített. Sokáig nem tartott azonban a vendégek öröme: négy perccel később Lucas Gourna-Douath földre vitte a tizenhatoson belül Davide Frattesit, Hakan Calhanoglu meg bevágta a büntetőt.

Benfica–Real Sociedad 0-1

Bár a Benfica már a 13. percben eljutott egy lesgólig a Real Sociedad ellen, lassan pörgött fel a két csapat találkozója. A szünethez közeledve a San Sebastián-iak is betaláltak lesállás után, ennél több izgalmat azonban nem igazán hozott az első játékrész.

A második félidő elején a vendégek több komoly lehetőséget is kialakítottak, majd a 63. percben meg is szerezték a vezetést: Mikel Merino passzolt középről a bal oldalra, ahol Ander Barranetxea vívott meg sikeresen egy párharcot védőjével szemben, középre adott, az ötösön érkező Brais Méndez pedig ballal belőtte harmadik gólját a csoportkörben.

A Real Sociedad győzelmével továbbra is csoportja élén áll.

D-csoport, 3. forduló

  • Internazionale (olasz)–Salzburg (osztrák) 2–1
  • Benfica (portugál)–Real Sociedad (spanyol) 0–1

1. Real Sociedad                     3                2              1              –             4–1         7
2. Internazionale                    3                2              1              –             4–2        7
3. Salzburg                              3                1              –             2              3–4        3
4. Benfica                                3                –             –             3              0–4        0

Kapcsolódók

Kimaradt?