BL: gólfesztivált rendeztek a csapatok, a 2-3 volt a leggyakoribb keddi eredmény

Elkényeztették a labdarúgás szerelmeseit a labdarúgó Bajnokok Ligájában szereplő csapatok, a nyolc mérkőzésen összesen 28 találat gól esett, a 3,5-ös gólátlaggal zárult játéknap utáncsak a vesztes csapatok szurkolói szomorkodhattak.  

Manchester United –Galatasaray 2-3

Az angolok bő negyedóra elteltével megszerezték a vezetést, Marcus Rashford beadásából Rasmus Höjlund fejelt a kapuba. Nem sokáig örülhettek Erik ten Hag játékosai, mert hat perccel később éppen a korábbi manchesteri, Wilfried Zaha egyenlített.

Az 59. percben Höjlund ismét betalált, de lesen kapta meg a labdát, így a játékvezető nem adta meg a gólt. Ellenben a 67. percben már igen, a dán támadó óriási sprint végén szerezte meg ismét a vezetést az MU-nak.

A 77. perc döntő lehetett volna. Casemiro buktatta Mertenst, ezért a brazil piros lapot kapott. Sőt, mivel a tizenhatoson belül történt az eset, büntetőt végezhettek el a hazaiak. Mauro Icardi azonban a jobb alsó sarok mellé helyezett. Három perc múlva viszont Icardi gyönyörű góllal tette jóvá a hibáját.

Az MU emberhátrányban is veszélyesen támadott, de újabb gólt már nem szerzett, így a törökök 3–2-re megnyerték az összecsapást.

FC Köbenhavn–Bayern München 1-2

Az első félidőben a dánoknak nem sok lehetőségük volt a gólszerzésre, ellenben a bajorok veszélyesen rohamozták a hazai kaput. Ám hiába a 64 százalékos labdabirtoklás, a hét rúgott szöglet, a koppenhágai védelem jól végezte a dolgát, így 0–0-val vonultak pihenőre a felek.

A fordulás után a Bayern folytatta a rohamokat, mégis a Köbenhavn szerezte meg a vezetést – Lukas Lerager használta ki a vendégek védelmének rendezetlenségét az 56. percben.

Persze a meccs kép alapján nem volt váratlan a Bayern-gól sem, a 67. percben Jamal Musiala szép lövéssel egyenlített.

A hajrában pedig érvényesült a papírforma: a 83. percben jött a csereként beálló Mathys Tel (a szintén hajrábeli csereember, Thomas Müller előkészítéséből), és megszerezte a vezetést a Bayernnek.

A-csoport

  • Manchester United (angol)–Galatasaray (török) 2–3 (Höjlund 17., 67., ill. Zaha 23., Aktürkoglu 71., Icardi 81.)
  • Köbenhavn (dán)–Bayern München (német) 1–2 (Lerager 56., ill. Musiala 67., Tel 83.)

1. Bayern München             2          2          0          0          6–4      +2        6
2. Galatasaray                      2          1          1          0          5–4      +1        4
3. FC Köbenhavn                 2          0          1          1          3–4      –1        1
4. Manchester United        2           0          0          2          5–7      –2        0

RC Lens– Arsenal 2-1

Az Arsenal teljesen váratlan vereséget szenvedett a Lens ellen. Az angolok a franciák első hibáját kihasználva hamar vezetést szereztek: Adrien Thomasson eladott labdája után Bukayo Saka Gabriel Jesust indította, aki a bal alsóba lőtt.

A vendégek gólja előtt nagyot hibázó Thomasson a félidő felénél járva javított: Sepe Elye Wahi találta meg jó labdával, jobblábas lövése nyomán pedig 1–1-et mutatott az eredményjelző. Nagyobb helyzetei ezután az Arsenalnak voltak, győztes gólt azonban a franciák tudtak szerezni: a 69. percben szép összjáték után Wahi talált be. A legvégén még adódott egy nagy helyzet a csereként beálló Reiss Nelson előtt, Gradit nagy mentése után azonban nem változott az eredmény. Az Arsenal május óta először kapott ki tétmeccsen. 2–1

PSV–Sevilla 2–2

A végén lett igazán izgalmas a PSV és a Sevilla összecsapása, pedig az első gólt hozó 68. percet megelőzően is sok helyzetnek lehettünk tanúi, különösen hazai részről. Először Adrian Pedrosa talált kapuba, ám kezezés miatt ezt még nem adták meg – Nemanja Gudelj góljával ellentétben: a szerb hátvéd szögletet követően juttatta előnyhöz a spanyolokat.

A 86. percben Sergio Ramos a tizenhatoson belül buktatta Malik Tilmannt, a megítélt tizenegyest Luuk de Jong vágta be. Azonban nem ünnepelhettek hosszú ideig a hollandok, a középkezdés után a spanyol együttes gyorsan előrement a mezőny jobb oldalán, majd Juanlu beadásából Juszef en-Nesziri a kapuba fejelt.

A 95. percben egy hazai szabadrúgás nyomán nem szabadult fel a spanyolok kapuja előtti terület, De Jong megnyert egy fejpárbajt Ramosszal szemben, a labda Jordan Teze elé került, aki közelről, laza mozdulattal kiegyenlített, pontot szerezve az eindhovenieknek. 2–2

B-csoport

  • Lens (francia)–Arsenal (angol) 2–1 (Thomasson 25., Wahi 69., ill. Gabriel Jesus 14.)
  • PSV (holland)–Sevilla (spanyol) 2–2 (L. de Jong 86. – 11-esből, Teze 90+5., ill. Gudelj 65., En-Nesziri 87.)

1. Lens              2         1          1          0          3–2      +1        4
2. Arsenal        2         1          0          1          5–2      +3        3
3. Sevilla          2         0          2          0          3–3      0          2
4. PSV              2          0          1          1          2–6      –4        1

Napoli–Real Madrid 2–3

Természetesen zsúfolási telt lelátók előtt futott ki a nápolyi Maradona-stadion gyepére a Real Madrid. Rodrygo ziccere nyitotta az összecsapást, de Alex Meret védeni tudott. Nem kellett sokat várni arra, hogy Capri szigetén is hallják, meccs van az arénában: talán arra fogadtak a legkevesebben, hogy a 23 éves norvég védő, Leo Östigard éppen a BL-rekordbajnok ellen szerzi meg első gólját halványkék mezben. Tombolt a lelátó, de a spanyol csapat annyira nem ijedős pokoli hangulatban sem: Jude Bellingham elcsípte a labdát Giovanni Di Lorenzo passzát követően, Vinícius Júnior pedig éles szögből egyenlített – hogy aztán az angol fedezet maga is a kapuba találjon.

A második félidőt a házigazda kezdte aktívabban, majd hosszas VAR-vizsgálat után a játékvezetők úgy döntöttek, tizenegyest ítélnek: hiába nem tehetett arról Nacho, hogy becsúszás közben a kezét érintette a labda. Piotr Zielinski lövése után a labda a kapufáról pattant a hálóba, de ez az igazságtalan döntés sem viselte meg annyira a Madridot – Federico Valverde őrületes erejű lövése után a labda Alex Meretről vágódott a léc alá, győztek a királyiak.

Union Berlin– Sporting Braga 2-3

A 30. percben villámgyors kontratámadás végén Josip Juranovic készített elő kiválóan Sheraldo Beckernek, aki a kapuba lőtte az Union Berlin történetének első Bajnokok Ligája-gólját. Aztán nem sokkal később a másodikat is! Danilho Doekhi ívelt előre hosszan a saját térfeléről, Luvas Tousart pedig továbbcsúsztatott Beckernek – ő pedig ziccerből nem hibázott, kilőtte a jobb felsőt.

A Braga nem roppant össze, sőt, lélektanilag kifejezetten jól jött a portugáloknak, hogy négy perc alatt válaszolni tudtak: szöglet után Ricardo Horta lövését még védte Frederik Rönnow, a kipattanót azonban Sikou Niakaténak nem volt nehéz dolga a kapuba küldenie.

A szünet után álomgóllal egyenlített a Braga: egy szöglet után Bruma húsz méterről lőtt a bal felsőbe.

Ezután mindkét csapatnak volt lehetősége a vezetés megszerzésére, sőt, az Union a hajrában két hatalmas helyzetet puskázott el, ami megbosszulta magát. A hosszabbítás negyedik percében Abel Ruizt magára hagyták a tizenhatos sarkánál, majd Brumának továbbított, ő pedig középre adott André Castrónak, aki közeli, lapos lövésével megnyerte a meccset a portugáloknak.

C-csoport

  • Union Berlin (német)–Braga (portugál) 2–3 (Becker 30., 37., ill. Niakaté 41., Bruma 51., A. Castro 90+4.)
  • Napoli (olasz)–Real Madrid (spanyol) 2–3 Östigard 19., Zielinski 54. – 11-esből, ill. Vinícius Júnior 27., Bellingham 33., Meret 78. – öngól)

1. Real Madrid      2          2          0          0          4–2      +2        6
2. Napoli               2          1          0          1          4–4      0          3
3. Braga                2          1          0          1          4–4      0          3
4. Union Berlin    2           0          0          2          2–4      –2        0

Red Bull Salzburg–Real Sociedad 0-2

Ahogy az első fordulóban az Inter ellen, most is nagy elánnal és korai góllal kezdett a Real Sociedad: a 7. percben Mikel Oyarzabal ütemtelen lövésével meglepte az osztrákok kapusát, megszerezve a vezetést a vendégeknek.

Alig negyedóra múlva aztán egy labdaszerzést követően Brais Méndez saját térfeléről indulva robogott az osztrákok hátráló védői óvó tekintetétől figyelve a salzburgi tizenhatoson belülre, majd a két, vetődve blokkolni igyekvő bekk lába között kissé balról a hosszú alsóba lőtt, ezzel gyakorlatilag el is döntötte a három pont sorsát.

Internazionale–Benfica 1-0

Az első félidőben az Inter futballozott valamivel veszélyesebben, de gól nem született. Az olaszok a második félidőre felfogást váltottak, a szünet utáni első 15 percben többször lőttek kapura, mint az első félidőben összesen – Lautaro Martínez kétszer is a kapufát találta el. A második Lautaro-kapufa után egy perccel a felívelt labdát Denzel Dumphries okosan visszagurította az érkező Marcus Thuramnak, aki az ötös vonaláról a bal alsó sarokba lőtt.

A folytatásban továbbra is maradt támadásban az Inter, a Benfica kapusa, az ukrán Anatolij Trubin többször is nagy védéssel mentette meg csapatát az újabb góltól. Hogy a végén a túloldalon még Yann Sommer is résen legyen: az Inter begyűjtötte a három pontot, és második a tabellán.

D-csoport

  • Salzburg (osztrák)–Real Sociedad (spanyol) 0–2 (Oyarzabal 7., Brais Méndez 22.)
  • Internazionale (olasz)–Benfica (portugál) 1–0 (Thuram 62.)

1. Real Sociedad       2       1          1          0          3–1      +2        4
2. Internazionale      2        1          1          0          2–1      +1        4
3. Salzburg               2          1          0          1          2–2      0          3
4. Benfica                 2          0          0          2          0–3      –3        0

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?