Új, fedett jégcsarnokot kap Sepsiszentgyörgy

Új, fedett jégcsarnokot építenek Sepsiszentgyörgyön, jelentette be a Fejlesztési Minisztérium, amely közvitára bocsátotta a sportlétesítmény megépítéséről szóló kormányhatározat tervezetet. A Sepsi Aréna és a Sepsi OSK stadion szomszédságába tervezett jégcsarnok 2180 néző befogadására lesz alkalmas.

A jégcsarnok egy újabb fontos eleme lesz a sepsiszentgyörgyi sportinfrastruktúrának, amely hozzájárul a helybéli jégkorong további erősödéséhez, miután 2021-ben a Háromszéki Ágyúsok hokicsapat létrehozásával a térséget visszahelyezték a romániai és Kárpát-medencei jégkorong térképére. A Cseke Attila által vezetett minisztérium az Országos Befektetési Társaságon (CNI) keresztül finanszírozza a sepsiszentgyörgyi jégcsarnok építését.

A kétemeletes, 12 ezer négyzetméteres hasznos felülettel rendelkező sportlétesítmény építése 314 millió lejbe kerül, amiből a sepsiszentgyörgyi önkormányzat önrésze 4 millió lej lesz. A fejlesztési minisztérium a tervezési munkálatokra 8 hónapot, a kivitelezésére 24 hónapot szabott meg, tehát 2,5 – 3 év múlva lesz új jégcsarnoka Sepsiszentgyörgynek.

Fotó: Vargyasi LeventeA Fejlesztési Minisztérium indoklása szerint, azért van szükség a jégcsarnokra, mert Sepsiszentgyörgy kiemelt figyelmet fordít a sportélet fejlesztésére, amelyben egyre hangsúlyosabb a műkorcsolya és a jégkorong csapat szerepe hiszen a városnak vannak gyerek, junior és ifjúsági hokicsapatai, míg a több önkormányzat által fenntartott Háromszéki Ágyúsok felnőtt jégkorong csapat részt vesz az országos bajnokságban.

Emellett egyedülálló a sepsiszentgyörgyi városháza által működtetett „Bevezetés a sportba” gyermekprogram, amely hetente több ezer kisdiákot mozgat meg és célja, hogy kimozdítsa a gyerekeket az elektromos kütyük mellől, fejlessze koordinációs képességeiket, illetve becsatolja őket valamely sportklub tevékenységébe. Ezáltal jelentősen megnőtt a jégkorongot gyakorló gyerekek száma is.

Fotó: Háromszéki Ágyúsok/Máthé ZoltánSepsiszentgyörgyön, a Székelyföldi Jégkorong Akadémiának köszönhetően néhány éve működik egy felfújható, sátorral fedett műjégpálya, de figyelembe véve Sepsiszentgyörgy méretét, hagyományait és a sportágban rejlő lehetőségeket, szükség van egy modern műjégpálya építésére, amely stabil keretet biztosít a sportág gyakorlásához, állapítja meg a Fejlesztési Minisztérium, amely indoklásában hozzáteszi, hogy jelenleg a háromszéki megyeszékhelytől 30-60 kilométeres távolságban vannak más fedett jégpályák.

A sepsiszentgyörgyi jégcsarnok építéséről szóló kormányhatározat tervezetet ITT lehet tanulmányozni: 

Kapcsolódók

Kimaradt?