banner_qpmMZsMg_970x250 eurotrans.webp
banner_PT5K3wNG_728x90 eurotrans.webp
banner_kNLLfvE0_300x250 eurotrans.webp

Szobrot állítanak Kabos Endrének Nagyváradon

Összesen tizennyolc projektet támogat Nagyvárad önkormányzata a részvételi költségvetésből. Köztük van a folyópart rendbetétele, játszótér korszerűsítése, egy falfestmény, de Kabos Endrének is szobrot állítanak – derült ki a polgármesteri hivatal szerdai tájékoztatásából.

Kabos Endre Nagyvárad egyetlen olimpiai bajnoka. A kardvívó Magyarország színeiben az 1932-es Los Angeles-i ötkarikás játékokon csapatban lett aranyérmes és egyéniben bronzérmet szerzett, majd négy évvel később a berlini olimpián egyéniben és csapattal is a dobogó legfelső fokára állhatott fel. Emellett összesen hat világbajnoki aranyérmet és egy ezüstöt is begyűjtött. Mindössze 37 éves volt, amikor Budapesten, a Margit híd felrobbanása nyomán az életét veszítette.

Fotó: Wikipdia

A szoborállítást három évvel ezelőtt az RMDSZ kezdeményezte. Az emlékmű már el is készült, most a részvételi költségvetésből a megfelelő teret is kialakíthatják az elhelyezéséhez. A projekt kedvezményezői a sportcsarnok közelében szeretnének egy parkot kialakítani ehhez, hogy más városok példáját követve a város sportlegendáinak állítsanak emléket. „A város fiataljai, a jövőbeli sportolók bátorságot kaphatnak látván, hogy Nagyváradon is születtek többszörös olimpiai bajnokok” – érveltek.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

Kimaradt?