Pert nyertek az Európai Szuperliga kezdeményezői; mi következik ezután?

Az uniós joggal ellentétesen döntött korábban a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA), amikor megpróbálta megakadályozni az Európai Szuperliga (ESL) létrehozását – döntött csütörtökön az Európai Unió bírósága.

Az MTI beszámolója alapján a kontinentális testület szerint ellentmond az uniós versenyszabályzatnak az, hogy a nemzetközi (FIFA) és az európai futballszövetség (UEFA) saját szabályzata megakadályozhatja a konkurens klubtornák indítását és megbüntetheti az azokban szereplő csapatokat.

Emlékezetes, hogy az ügy még 2021-re nyúlik vissza, amikor is tizenkét nagy nevű európai futballklub, élükön a Real Madriddal, a Barcelonával és a Juventussal létre akartak hozni egy magánbajnokságot. A projekt hallattán a sportági szövetségek szankciót helyeztek kilátásba a részvevő csapatokkal szemben, ugyanakkor a szurkolók sem támogatták az ötletet. Kilenc klub ki is hátrált a projekt mögül, később pedig a Juventus is visszatáncolt. A Real Madrid és a Barcelona viszont azóta is kitartanak az elképzelés mellett, tavaly októberben már létre is hozták az A22 Sport Menedzsmentet az ESL megszervezésére, csütörtökön pedig üdvözölték az Európai Unió bíróságának az ítéletét.

A Gazeta Sporturilor alapján Bernd Reichart, az ESL projektet vezető A22 Sport Menedzsment vezérigazgatója is kijelentette, hogy elnyerték a versenyzéshez való jogukat. „Vége az UEFA monopóliumának. A labdarúgás ingyenes. A kluboknak nem kell már félniük a szankcióktól és saját maguk dönthetnek a jövőjükről. Van egy üzenetem a szurkolónak is: azt ajánljuk, hogy minden meccset ingyenesen sugározzanak, a kluboknak pedig azt üzenem, hogy garantált bevételeik lesznek” – fogalmazott.

Kilenc nagy klub ugyanakkor továbbra is elutasítja az ESL ötletét, többek között a Bayern München, a Manchester United és az Atlético Madrid is azt mondták, kitartanak az UEFA klubtornái mellett. Elutasította ugyanakkor az ESL-t a Paris Saint-Germain, a Sevilla és a Borussia Dortmund is, eddig egyedül az olasz bajnok Nápoly támogatja a csütörtöki döntéssel új erőre kapó projektet.

Az UEFA közleményében azt mondta, hogy bár tudomásul vették azt, szerintük az nem igazolja vagy érvényesíti az ESL-t. „Inkább arra a meglévő hiányosságra világít rá, amelyik az UEFA engedélyeztetési rendszerében van. Egy olyan aspektust, amit már 2022. júniusában felismertünk és orvosoltunk. Az UEFA bízik terjedelmes új szabályaiban, és különösen abban, hogy azok összehangban vannak minden releváns európai törvénnyel” – fogalmaznak. Hozzátették azt is, hogy kitartanak azon vállalásuk mellett, hogy támogassák az európai labdarúgás „piramisát”, garantálva, hogy a társadalom nagyobb szegmensének az érdekeit szolgálják. „Tovább alakítjuk az európai sportmodellt az országos szövetségekkel, a futballigákkal, a klubokat, az Európai Unió intézményeivel, a kormányokkal és a partnereinkkel közösen. Hiszünk abban, hogy az európai futballpiramist, amelyik szolidaritásra épül és amelyet a szurkolók és minden érintett pótolhatatlannak tart megvédik majd a szakadástól az európai és az országos törvények” – olvasható az UEFA hivatalos honlapján.

16/9 vagy 1920x1080
CSAK SAJÁT

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?